Planet kan ha dödat bin Ladin

USA: Det var en av ledarna

1 av 2 | Foto: AP
Amerikanska militärer misstänker att en av männen som dödades vid robotattacken var Usama bin Ladin.
NYHETER

En av terrornätverket al-Qaidas ledare har med all sannolikhet dödats av en robot från ett obemannat amerikanskt spionplan.

Det kan vara Usama bin Ladin som har träffats, säger talesmän för USA:s regering.

Terrorledaren har dödförklarats och återuppstått strängt taget varje vecka de senaste månaderna och det är därför mycket svårt att värdera dessa nya påståenden.

Faktum är dock att erkänt seriösa amerikanska tidningar och tv-stationer i går gick ut med den sensationella uppgiften att bin Ladin kan ha dödats av en missil.

Klev ut ur en bil

Attacken skedde mot grottsystemet Zawar Khili i bergen i sydöstra Afghanistan i måndags, ett område som bin Ladin och andra toppmän i al-Qaida påstås ha flytt till efter de amerikanska bombningarna av Tora Bora för två månader sedan.

Det pilotlösa amerikanska spionplanet Predator - av militära experter rankat som ett av USA:s viktigaste vapen i kriget i Afghanistan - flög över området för att skicka rörliga bilder till den amerikanska militärens analysavdelning.

Militärerna fick plötsligt se hur tre män klädda i vita dräkter steg ur en jeep som skyddades av beväpnade soldater vid en av grottorna.

En robot som avfyrades från spionplanet dödade åtminstone två av männen.

- Vi har sett att det varit en stor ceremoni kring en av de döda. Vi är säkra på att det är en av toppmännen i al-Qaida, säger en anonym talesman.

Spionbilderna visar att den dödade mannen är ovanligt lång, något som satt fart på spekulationerna om att det var bin Ladin, som mäter över 1.90, som träffades av missilen.

Pentagon har sedan i måndags försökt skicka ett kommandoteam till området för att identifiera de döda, men dåligt väder i de afghanska bergen har gjort det omöjligt att använda helikopter.

Afghanistankännaren Peter Hjukström säger att de amerikanska uppgifterna kan stämma.

"Uppgifterna kan stämma"

- Att bin Ladin befunnit sig i detta område är troligt. Där förekommer olika strider, vilket visserligen gör hans tillvaro osäker, men samtidigt ger honom möjlighet att köpa sig beskydd.

- Å andra sidan är amerikanarna frustrerade efter att ännu inte hittat bin Ladin. Det kan ju få dom att börja sprida svårtkontrollerbara uppgifter om att han är död.

Även Magnus Ranstorp, en av världens ledande terroristexperter, tror att uppgifterna kan stämma.

- Mina källor säger att han är kvar i Afghanistan. Det är nästan bara där han får det skydd och solidaritet han behöver. Missilen har av allt att döma träffat en av ledarna, men om det är bin Ladin får ju tiden utvisa.

Spionplanet har ingen pilot

Oisín Cantwell