Hjärnornas krig

Hardy: Vi ska utnyttja den stora isytan

NYHETER

OS-hockeyns stjärnor kommer flygande från alla möjliga håll och landar i Salt Lake City dagen innan den stora premiären.

Sedan är det coachernas jobb att se till att spelet fungerar.

Ett hjärnornas krig.

– Det finns ju inga färdiga lag att se på, så jag har tittat på de andra coacherna, säger Tre Kronors egen ”hjärna” Hardy Nilsson, 54.

Det är han som handplockat det svenska laget, det är han som tänkt ut spelarnas roller och det är han som står där med ansvaret, vare sig det går åt skogen eller blir succé. Precis som de andra lagens coacher.

Full fart från början

I OS gäller det att spelet fungerar från början och sedan blir så bra att laget överlever en kvartsfinal.

Det ges ingen andra chans.

– Det är väldigt speciella förutsättningar i OS, säger Hardy.

– Jag tror att vi, Tjeckien och Finland ändå har en fördel av att vi är små länder, där spelarna träffas relativt ofta då de är hemma på somrarna. De flesta känner varandra sedan tidigare.

– Med så här korta förberedelser går det inte att komma med några stenhårda direktiv, utan det gäller att prata ihop sig med spelarna och komma överens om bästa sättet att spela.

?och lära sig spelet

Sveriges taktik?

– Att utnyttja den stora isen. Att dra isär motståndarna genom att röra oss över hela banan. Det kan vara svårt för NHL-spelarna som är vana vid ett annat spel.

Hur viktigt är gruppspelet, då alla lag ändå går till kvartsfinal?

– Vi kommer att gå in till varje match för att försöka vinna, men samtidigt blir de första matcherna en möjlighet för alla att lära sig spelet. Åker vi ut i kvarten är det ingen som bryr sig om hur vi spelat tidigare.

Hardy Nilsson och alla andra OS-coacher kan bara gissa sig till hur motståndarna kommer att spela under turneringen.

Men Tre Kronors coach har ändå ganska goda aningar hur det kommer att se ut på isen, genom att titta på motståndarnas coacher.

Här är männen i hjärnornas krig – och Hardys tankar.

Herb Brooks, Hannu Aravirta, Vjateslav Fetisov, Josef Augusta, Pat Quinn.

Mats Wennerholm