Kommunalt anställda får zzzova på jobbet

Får betalt för sin tupplur

Stressad? Ta en tupplur om du hinner.
NYHETER

HILLERÖD

Dorthe och Mette tar sig en tupplur - på betald arbetstid.

- Det höjer livskvaliteten och gör oss effektivare på jobbet, säger de.

Tanken är att alla de 3 600 anställda i danska Hillerøds kommun ska sova på jobbet.

Foto: KRISTER HANSSON
effektiva Mette Borchseios och Dorthe Jensen.

- Direkt efter lunchen blir det en middagslur, berättar Dorthe Jensén och Mette Borchseios som leder projektet.

- Idén kommer faktiskt från borgmästaren själv.

Middagsluren är en mycket seriös verksamhet och bakom projektet finns Sören Berg, sömnforskare på universitetssjukhuset i Lund.

20 minuters tupplur är perfekt

- Hillerøds kommun har förstått att en tupplur mitt på dagen ger en bättre arbetsmiljö och en ökad effektivitet, säger han. Dessutom mår folk bättre även när de kommer hem efter jobbet.

- Det är att återgå till gamla tiders visdom. Jag anser att det är mycket vettigt att slumra till en stund efter lunchen. Äntligen har man insett att anställda måste varva ner.

Han ska själv vetenskapligt följa projektet under försöksperioden och om resultatet blir det förmodade kommer samtliga anställda att få sova middag.

20 minuter ska de kommunanställda få sova, med avstängda telefoner och fötterna på bordet (för dem som kopplar av bäst i den ställningen).

- Det är den perfekta tiden, poängterar Sören Berg. Sover man mindre blir det inte effektivt, sover man längre blir sömnen för djup.

Dessutom anses en middagslur minska stressen. Men där finns ett litet problem. De som är mest stressade på jobbet behöver naturligtvis middagsluren bäst. Men frågan är om de har tid"

Pelle Tagesson ([email protected])