"Vi hittar honom inom någon dag"

Pakistans polis tror på en lycklig lösning på kidnappardramat

1 av 5 | Foto: AP
vaktar bostaden Pakistansk polis står på vakt utanför den kidnappade journalisten Daniel Pearls bostad i Karachi i Pakistan. Polisen i Pakistan säger sig ha skäl att tro att Pearl lever och hyser hopp om att finna honom inom kort.
NYHETER

LAHORE

Sedan arton dagar är den amerikanske reportern Daniel Pearl, 38, försvunnen i Pakistan - kidnappad under sitt försök att kartlägga en del av al-Qaidas verksamhet.

- Vi ska ha funnit honom inom någon dag och vi har skäl att tro att han lever, sa i går kväll den pakistanska polisledningen.

Samtidigt undersökte polisen metodiskt gravplatser i den pakistanska sjumiljonersstaden Lahore efter tips om att Pearl låg nergrävd där.

Optimismen om att han lever förefaller än mera obefogad sedan det fastställts vem huvudmannen i kidnapparligan är: en begåvad pakistanare, född, uppvuxen och elitutbildad i England, Ahmed Omar Saed Sheik, som blivit en radikal muslim och tidigare i Indien genomfört kidnappningar och nått sina utpressningssyften.

Nära band till bin Ladin

Det har om Sheik Omar fastställts att han haft nära band med Usama bin Ladin och överfört pengar till Muhammad Atta, en av ledarna i terrorattacken mot World Trade Center.

Under en av sina kidnappningar i Indien skadades Sheik Omar, greps och sattes i fängelse. Han släpptes sedan hans kumpaner kapat ett indiskt passagerarplan, flugit det till Afghanistan och hotat att spränga det med alla passagerarna ombord om deras krav inte följdes.

Daniel Pearl, som är Wall Street Journals Sydasienkorrespondent, hade i den pakistanska staden Karachi fått upp spår om al-Qaida. Han trodde sig ha fått en ny - kanske givande - intervju i ärendet.

Den var i stället kidnapparnas fälla.

Kidnapparna hörde de första dagarna av sig med bilder på vilka en pistol riktades mot Pearls huvud och någon dag senare en bild på vilken han satt med en färsk dagstidning framför sig - ett bevis för att han levde.

Tre misstänkta har gripits

De anklagade i e-post först Pearl för att vara agent för CIA, senare ändrade de det till att han arbetade för israeliska Mossad. För att frige honom krävde kidnapparna att alla al-Qaida-män och talibaner som hålls fångna på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba ska släppas och att alla amerikanska journalister som arbetar i Pakistan ska ge sig av från landet.

Polisen grep tre misstänkta i kidnapparligan som i går åtalades.

Förhör med dessa satte dem på spåret till Sheik Omar.

Ytterligare 14 personer har sedan gripits.

Sheik Omars hus i Lahore stormades men var tomt.

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM