Asylsökande barn i prostitutionshärva

Polisutredning efter åtta självmords- försök vid flyktingsluss

NYHETER

Situationen för ensamma asylsökande barn vid Carlslunds flyktingsluss utanför Stockholm är mycket allvarlig.

Åtta ungdomar från grupphemmet har försökt begå självmord det senaste halvåret.

Samtidigt finns misstankar om att barn utnyttjas sexuellt i en prostitutionshärva.

- Det verkar inte rimligt att barnen, bara några dagar efter ankomsten, har nya mobiltelefoner, till exempel. De blir uppringda då och då, försvinner från vårt boende under perioder, kommer tillbaka och visar i sitt beteende att de inte mår så väl. Det är den typen av indikationer vi har, säger Carina Larsson, chef för Migrationsverkets Stockholmsregion.

Fyra ungdomar är anmälda till socialtjänsten med misstankar om prostitution. Även polisen utreder frågan. Enligt kriminalinspektör Patrik Engström vid rikskriminalen kan ärendet svälla.

- Det finns risk och misstanke att det rör sig om fler än fyra och att det kan gälla flera platser i landet, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Akut situation

Polisen ville på lördagen inte säga vilka flyktingslussar som är aktuella att titta närmare på, men enligt Migrationsverket finns det för närvarande bara tre flyktingmottagningar som är specialanpassade för att ta emot ensamma barn och ungdomar, förutom Carlslund. De finns i Gimo, Göteborg och Alvesta.

Utredningen har högsta prioritet och en första kartläggning beräknas vara klar inom om en vecka.

Situationen på Carlslund är generellt mycket svår. För närvarande har barn- och ungdomsenheten hand om totalt 60 barn. Det normala är 18. Vissa får bo i korridorerna och i de mycket nedslitna transitlokalerna.

- Vi har börjat få en ny kategori barn till Carlslund som vi inte har haft tidigare. Det är barn som säger att de har rymt från barnhem eller att de har levt som gatubarn. De kommer från forna Sovjet, säger Carina Larsson.

På måndag får tolv barn flytta till ett nytt och bättre boende i trakterna av Hallsberg, och fem nya handläggare ska anställs, men det räcker inte, enligt Carina Larsson.

- Situationen är akut. Vi måste hitta ytterligare lokaler.

Hängde sig

I onsdags kväll hängde sig en 17-årig pojke i ett rep i grupphemmets källare. Han upptäcktes av en slump och repet skars av sekunderna innan han skulle ha dött, skriver Dagens Nyheter. Han är det åttonde barnet som försökt ta livet av sig de senaste sex månaderna.

Pojken fördes akut till en psykiatrisk klinik, men har nu återvänt till Carlslund eftersom han varken bedömdes ha fysiska eller svårare psykiska skador.

Marie Hessle, psykolog på barn- och ungdomspsykiatrins flyktingenhet, tycker att hela grupphemmet borde stängas genast.

- Hela situationen är mycket farlig. Personalen gör sitt yttersta, men de orkar snart inte längre, säger hon till DN.

Sara Rosén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM