Brittiska prinsessan Margaret har avlidit

Drabbades av flera slaganfall de sista åren

NYHETER

LONDON

Olycklig kärlek och sjukdomar präglade den brittiska prinsessan Margarets liv.

Hon avled i sömnen på lördagsmorgonen vid 71 års ålder på King Edward VII Hospital i London.

Foto: ap
Prinsessan Margaret, drottning Elisabeths yngsta syster, blev 71 år.

Hennes äldre syster, drottning Elizabeth, meddelade dödsfallet klockan 8.30 på morgonen. Då hade Margaret varit död i två timmar efter sitt fjärde slaganfall. Dödsfallet kastar en skugga över festligheterna senare i år med anledning av att drottningen har regerat i ett halvsekel.

I ungdomen överglänste Margaret sin syster genom temperament och skönhet. Hon var rik och beundrad och tycktes kunna lägga hela världen för sina fötter.

Men de krav hennes ställning ställde skapade en livslång konflikt med hennes lust till fester, sprit och obskyra bekantskaper och allra mest med hennes omskrivna kärleksliv.

Nöjde sig med en annan

Margaret förblev ändå sin systers bästa vän och talade i telefon med henne nästan varje dag. De två och deras mor, Queen Mum, bildade en stark trio.

År 1955 tvangs Margaret att avstå från ett planerat äktenskap med en stilig kapten, Peter Townsend, som till kyrkans, kungahusets och hela etablissemangets fasa var frånskild; då var en sådan allians omöjlig. Townsend, som Margaret lärde känna när han var hennes fader kungens adjutant, fick försvinna och Margaret nöjde sig med en annan, fotografen Anthony Armstrong-Jones som adlades till Earl of Snowdon och förblev hennes make i 18 år; sedan drabbades kungahuset åter av skandal genom deras skilsmässa. Den framprovocerades av tidningen News of the World genom ett foto där Margaret umgicks kärleksfullt med sin trädgårdsmästare.

Leverantör av kungahusskandaler

Före mediekarusellen kring prins Philips enfaldiga kommentarer, prins Charles kärlekshistorier och främst hysterin kring Dianas liv och död var Margaret tabloidpressens huvudsakliga leverantör av kungahusskandaler.

Margaret tillbringade sitt liv rökande, drickande och festande med vänner litet varstans i världen men ofta på sin egendom på ön Mustique i Karibiska havet. Hon var känd för sitt avvisande sätt mot alla som hon ogillade och sitt nonchalanta, totalt ointresserade sätt att avverka plikter som invigningar, firande av högtidsdagar och dylikt.

Från 90-talets mitt drabbades hon av en rad krämpor och olyckor som tvang henne att skära ned ransonen om 60 cigarretter per dag till ingen alls och att något dämpa whiskyintaget. Allt hon gjorde, om hon så bara brände fötterna i badkaret, blev braskande nyheter i brittisk press.

TT-AFP