Calle, 18, hemma – då blir det fest

…och nu ska han bjuda Silbersky på surströmming

Foto: LASSE ALLARD
PARTYT KAN BÖRJA Kramkalaset ville aldrig ta slut. Vännerna mötte upp på Arlanda med blommor, hederlig svensk mellanmjölk – och champagne förstås.
NYHETER

Efter ett halvår i grekiskt fängelse är Calle Jonsson, 18, äntligen hemma i Sverige.

– Jag längtar efter att få sova i min egen säng, att handla på Konsum kommer att kännas som en lyx, säger han överlyckligt.

In i det sista var mamma Katarina orolig. Hon berättade för Aftonbladet tidigare under dagen att det var först när hon fick se sin son som hon vågar tro att det är sant.

”Känns som en befrielse”

Det är med tårar i ögonen hon och sonen, tillsammans med övriga familjen, kommer gående från utrikesterminalen på Arlanda strax efter tio i går kväll.

– Jag har nog inte fattat att det är sant än, det känns som en befrielse, säger Calle Jonsson.

Redan på flyget firade han sin frihet med champagne tillsammans med pappa Gösta.

På Arlanda väntar ett 50-tal kompisar med blommor, mer champagne, kramdjur och en liter mellanmjölk. De applåderar, hurrar och kramkalaset vill aldrig ta slut.

– Det känns helt sjukt skönt att vara hemma, nu vill jag bara festa med mina vänner. Jag har längtat otroligt mycket efter dem – och efter öl.

Men trots att han säger att han är ”samme gamle Calle” har tiden i fängelset förändrat honom.

– Jag har nog mognat, och framför allt insett att jag är en överlevare. Måste man klara av någonting så gör man det, säger han.

Förutom familjen har han saknat alla vardagliga saker, som att få gå till affären och handla, att ha tillgång till telefon och sova i en säng där man inte känner konturerna av stål i ryggen.

Beredd att resa till Grekland igen

– Trots att det har varit en mardröm skulle jag inte vilja ha det ogjort. Jag kan varna andra ungdomar och det som hänt mig kan kanske få andra att inse vad som kan hända.

Tidpunkten för en eventuell rättegång är inte fastställd.

– Om jag måste resa tillbaka till Grekland för rättegång så gör jag det, men jag kommer inte att göra någonting innan jag pratat med min advokat Leif Silbersky.

”Har förlorat ett halvår av mitt liv”

Familjen kommer att tillsammans med Leif Silbersky att inleda samtal med resebyrån Spies.

– Jag har ju förlorat ett halvår av mitt liv, vi kan komma att kräva skadestånd. Antingen från resebolaget eller från de grekiska myndigheterna.

Det Calle ser fram emot nu är en surströmmingsskiva med Leif Silbersky.

I ett svagt ögonblick lovade nämligen advokaten, om än motvilligt, att äta surströmming om Calle släpptes.

– Ja, innan han infriar sitt löfte har han och jag lite ouppklarade affärer, skrattar Calle.

Petra Axlund