Belmondo tog första guldet i OS

Italienskan vann damernas 15 km masstart - trots stavbrott

NYHETER

SALT LAKE CITY

Hon hade sin storhetstid för tio år sedan. Men Stefania Belmondo kan ännu vara ohejdbar.

Inte ens en bruten stav kunde stoppa den 33-åriga italienskan från att ta det allra första guldet i OS i Salt Lake City 2002.

Belmondo spurtvann fristilsloppet över 15 km med masstart i längdspåren i Soldier Hollow.

Foto: REUTERS
Stefania Belmonda spurtade hem guldet.

Stefania Belmondo är en av tidernas mest meriterade kvinnliga skidåkare. I OS-sammanhang var hon som allra störst i Albertville 1992, då hon tog tre medaljer, en av varje valör.

Hon var på pallen även i Lillehammer 1994 och Nagano 1998. Men i Lahtis-VM förra året blev hon utan medalj och karriären tycktes gå mot sitt slut.

Hon fick tålmodigt vänta på en ny fullträff. Den kom på lördagen efter en lika imponerande som ursinnig urladdning.

- Det här är ofattbart. Att jag kunde vinna guld, sade en omtumlad Belmondo.

Favoritbetonat

Favoriterna tog snabbt kommandot i 7,5-kilometersslingan på bergssluttningen i Soldier Hollow. Ryskorna Julia Tjepalova och Larisa Lazutina, tjeckiskan Katerina Neumannova, estniskan Kristina Smigun.

Och Stefania Belmondo.

Neumannova, världscupledaren, stod för det mesta slitgörat i täten. Då och då hjälpte de andra till att dra. Avståndet bakom tätklungan växte snabbt.

Belmondo såg ut att vara borta då hon bröt staven. Hon fick en ny, men av fel längd och ivrigt viftande fick hon ännu en ny stav.

Hon tappade tempo och tätkontakt. Satte i gång jakten. Och hade kraft att knäcka Larisa Lazutina, en annan av skidvärldens verkliga veteraner med sina 36 år, i en stenhård spurtstrid. Neumannova tog bronset, Tjepalova blev fyra och finländskan Kaisa Varis körde in på femte plats. Enda nordbo som var med i toppstriden.

- Jag kunde inte ha åkt fortare. Jag gav verkligen maximum av vad jag klarar av, försäkrade Belmondo.

Italienskan har med sin triumf klarat vad Björn Dählie inte mäktade med. Att avrunda karriären med OS i Salt Lake City. Båda tog sina första världscupsegrar här 1989.

Olofsson bästa svenska

För svensk del svarade reserven Anna-Carin Olofsson oväntat för den bästa insatsen. Härjedalstjejen som tävlar för Sundsvallsklubben Stockvik fick hoppa in i stället för Lina Andersson och tackade genom att bli bästa svenska på 31:a plats. Nästan prick tre minuter efter Belmondo. Men en minut för sina landslagskollegor. Trots att hon fick starta i fjärde ledet.

- Men det är ju inte svenskorna utan alla andra man tävlar mot, sade den 28-åriga OS-debutanten.

En sanning med modifikation. Olofssons lopp tog henne definitivt ett steg närmare en plats i stafetten som går den 21 februari.

De rekordhögt belägna banorna, mellan 1 700 och 1 800 meter över havet, klarade Olofsson bättre än sina kompisar.

- Det var spännande och lite pirrigt att göra OS-debut, men annars var det som vilken världscuptävling som helst, tyckte hon.

- Jag trodde jag skulle bli stummare, men jag tyckte inte det gick jättefort i början. Men det var tunga banor.

Här hittar du dagens resultat från OS

Peter Wikström/TT