Sexhandel, försvunna barn och överfulla korridorer

Skandalomsusade Carlslund har dåligt rykte

NYHETER

Åtta barn har försökt ta livet av sig vid Carlslunds flyktingsluss det senaste halvåret.

Sjutton barn har försvunnit och flera misstänks utnyttjas sexuellt.

Hur situationen ser ut på landets övriga flyktinganläggningar vet inte Migrationsverket.

Polisen utreder nu även misstankar om att barn på flyktingslussen utnyttjas sexuellt genom prostitution. Personalen på Carlslund utanför Stockholm har vänt sig till socialtjänsten med sina misstankar.

- Det verkar inte rimligt att barnen, bara några dagar efter ankomsten, har nya mobiltelefoner, till exempel. De blir uppringda, försvinner från vårt boende under perioder, kommer tillbaka och visar i sitt beteende att de inte mår så väl. Det är den typen av indikationer vi har, säger Carina Larsson, chef för Migrationsverkets Stockholmsregion, till TT.

Anders Westerberg, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, känner till förhållandena på Carlslund.

"Extrem belastning"

- De har haft en extrem belastning och det är inte bra att barn far illa. Men det är inte vårt ansvar.

- Migrationsverkets uppgift är att se till att de får plats på flyktingförläggningen och man ska behandla deras asylansökningar. Det är kommunens uppgift att ta hand om de barn som mår dåligt, säger Westerberg.

Nu vistas 60 barn på Carlslunds flyktingsluss. Det normala är 18. En del barn tvingas bo i korridorerna i de mycket slitna lokalerna.

Men i morgon kommer 12 av barnen att flyttas till ett nytt boende i Hallsberg.

Men kommunen har inte blivit förvarnad av Migrationsverket.

- Vi är inte förberedda på detta. Migrationsverket har forcerat fram det här, säger Lars Huss, socialchef i Hallsberg kommun.

- Vi är ganska orutinerade på barn och ungdom med invandrarbakgrund utan föräldrar. Den kompetensen har inte vi i dag, säger Lars Huss.

300 ensamma barn

Situationen på Carlslund behöver inte vara unik.

Nära 300 ensamma barn finns på flyktingförläggningar runtom i Sverige. Många av dem far illa. Hur många av dem som försökt ta sitt liv känner inte Migrationsverket till. Någon samlad statistik existerar inte.

Förra året försvann 87 flyktingbarn. De är fortfarande spårlöst borta. Var de befinner sig och under vilka förhållanden är okänt.

Barn som försvunnit

TIDIGARE ARTIKLAR