Landslagsläkaren: Det var plågsamt att se honom åka

NYHETER

Per Elofsson lämnade skidområdet i Soldier Hollow med tunga steg.

Helt utmattad.

Efter ett mardrömslopp.

– Det var plågsamt att se. Hans kropp reagerade inte som den brukar, säger landslagsläkaren Kalle Eriksson.

Det var en skimrande vacker dag i Soldier Hollow och hemma i Sverige hade en hel nation dukat för ett klassiskt idrotts-ögonblick.

Vi fick se en kollaps. Vi fick se en järnman bli mänsklig.

– Per fick inte utdelning för sina skär, och körde inte på det som vi brukar kalla ”treans växel”. Man såg det i uppförsbackarna, att han inte gick på lika hårt med stavarna vid varje bentag. Då förstod jag att han var rökt, säger Kalle Eriksson.

Många undrade vad som hände

Sveriges olympiska kommitté har beslutat att bara skicka skidskyttelandslagets doktor Klas Östberg till OS och därför tvingas den rutinerade landslagsläkaren Eriksson följa spelen från tv-soffan.

I går fick Eriksson många samtal från kollegor som alla undrade vad som gick fel för Elofsson, hur det som inte fick hända, ändå hände.

– Mühleggs lopp var enormt, det får vi inte glömma. Per försökte att gå ifatt, men drog på sig mjölksyra och fick ingen återhämtning på den höga höjden. Han hade stor press på sig före loppet och kan ha blivit mentalt stressad, vilket även påverkat honom fysiskt. Att han valde att bryta loppet var ett helt rätt beslut. Det gör det lättare för honom att återhämta sig och inte skada kroppen för mycket.

Skulle Per valt att träna på ännu högre höjd för att bättre acklimatisera sig?

– Gör man det ska du veta att det blir svårare för kroppen att köra kvalitetsträning. Snacket går ju att Mühlegg legat på 2 000–3 000 meters höjd, men jag är inte alls säker på att det skulle vara en avgörande faktor.

Hinner han återhämta sig inför nästa lopp på tisdag?

– Fysiskt är det inga problem alls. Han klev av redan efter 15 kilometer och tiden som han ansträngde sig var inte särskilt lång. Det som gäller nu är att bygga upp egot igen, att känna sig som en vinnare.

Eriksson tror att Elofsson reser sig.

– Han har visat sig stark tidigare när folk nästan dömt ut honom.

Anders Burström