Choklad kan döda din hund

Veterinärer kritiska till Marabous nya reklam

NYHETER

Veterinärerna rasar mot Marabous nya reklamfilm.

I filmen ser det ut som om en hund äter choklad.

Ett dödligt gift för hundar.

Foto: Ur marabous reklamfilm
Marabous nya reklamfilm visas nu på tv och bio. – Man får intrycket av att bonden har gett sin hund en bit choklad, säger veterinär Johan Beck-Friis, som nu varnar för att chokladen innehåller ett för hunden dödligt gift.

Bonden ser oerhört nöjd ut där han sitter på sin traktor. Han tuggar på en chokladbit och klappar sin hund som också tuggar frenetiskt. Marabous nya påkostade reklamfilm visas just nu på tv och bio.

– Bonden tuggar glatt och hunden tuggar glatt. Man får intrycket av att han har gett sin hund en bit choklad, säger Johan Beck-Friis, Veterinärförbundet.

Choklad kanske är gott för oss människor, men för hundar innehåller den ett dödligt gift. Teobromin.

– 100 gram mjölkchoklad för en liten hund kan vara fatalt. Det här är mycket olyckligt och kan få väldigt dramatiska konsekvenser, säger Johan Beck-Friis.

Två bulldoggar dog i England

– Det finns enstaka dödsfall rapporterade i Sverige, men mörkertalet är stort, säger överläkare Mark Personne på Giftinformationscentralen.

Johan Beck-Friis uppskattar att en vanlig chokladkaka på 100 gram är tillräckligt för att ge symptom på en hund som väger tio kilo. Är hunden mindre så kan det bli betydligt allvarligare.

Dog efter några timmar

– Den brittiska tidningen Veterinary Record har skrivit om ett fall där två engelska bulldoggar dog efter bara några timmar, säger Johan Beck-Friis.

På Marabou är man numera medvetna om vilket intryck filmen ger. Många har ringt och klagat.

– Hunden är bara ett pittoreskt inslag. Han äter inte choklad. Det är inte så det är tänkt och filmen är definitivt inte en uppmaning till att mata sin hund med choklad, men jag förstår om en del får det intrycket, säger Ola Pettersson, marknadsdirektör på Kraft Food som tillverkar Marabou.

n Kommer ni att stoppa eller klippa om filmen?

– Om många får en felaktig uppfattning av att titta på filmen får vi självklart överväga det. Än har vi dock inte tagit ställning, säger Ola Pettersson.

Dennis Larsson