Hockeyturneringen i siffror

NYHETER

14...lag ingår i hockeyturneringen. Sex av dem är direktkvalificerade till finalspelet: Finland, Kanada, Ryssland, Sverige, Tjeckien och USA. De andra åtta lagen får kvalspela och två av dem går vidare till finalspelet.

31.3 ...år är snittåldern i den amerikanska truppen. Amerikanarna är äldst av de sex direktkvalificerade lagen. Finland har yngst manskap med en snittålder på 27,4 år. Svenska truppen kommer upp i 28,3 år.

3...december 1960 föddes Igor Larionov. Nu, drygt 41 år senare, är han OS-hockeyns äldsta spelare. Amerikanen Chris Chelios är god tvåa med sina 40 år. Fredrik Olausson är äldst i svenska truppen, han fyller 36 i oktober.

304...landskamper har Raimo Helminen gjort för Finland. Den 37-årige forwarden har mest landslagsrutin av alla. Nu gör han sitt sjätte OS, vilket är ett svårslaget rekord. I svenska truppen toppar Jörgen Jönsson den statistiken med 158 landskamper.

21...år fyllde Henrik Zetterberg i oktober, han är yngst i Tre Kronor men inte i turnerningen. Rysslands Ilja Kovalchuk är bara 18 år.

34...matcher ska spelas innan finalen söndagen den 24 februari kl. 21.00.

1924...spelades den första hockeyturneringen i de olympiska spelens historia. Platsen: Chamonix, segrare: Kanada. Tre Kronor blev fyra. Fyra år senare i St Moritz tog Sverige första medaljen, en silverpeng.

10 451 ...åskådare får plats i finalarenan E-Center. I den andra arenan, The Peaks Ice Arena, går det bara in 6 300 personer.

00.00...lördagen den 16 februari spelar Sverige sin första match. Motståndare: Kanada.

8...lag deltar i damturneringen. I Sveriges grupp spelar Kanada, Ryssland och Kazakstan. De två bästa går vidare från gruppspelet. Svenska laget tillhör inte favoriterna.

1...OS-guld har Sverige tagit – 1994 i Lillehammar. Hjältar då: Peter Forsberg och Tommy Salo. Medaljskörden utöver det: två silver och fyra brons. Sovjetunionen/Ryssland är värst med åtta guld, sedan kommer Kanada med fyra guld.

1936...vann England hockeyturneringen i Garmisch Partenkirschen. Den segern och USA:s två 1960 och 1980 är de största skrällarna i hockeyns OS-historia.

22...av de 276 spelarna som deltar i Salt Lake City spelar till vardags i Sverige. Lettland har flest ”svenskar” i truppen, sex stycken. Sverige har tre spelare som lirar i elitserien: Färjestads Jörgen Jönsson och Mathias Johansson och Timrås Henrik Zetterberg.

0,97...mål i snitt släppte Dominik Hasek in i senaste OS. Mot Kanada i semifinalen tog han alla straffar. Och i finalen mot Ryssland var han helt omöjligt – då höll Dominator nollan.

0...OS-guld har Mats Sundin tagit. Nu ska han ändra på det.