Doldisarna som spelar för ett NHL-kontrakt

Här är det inte guld som gäller: OS är ett stort skyltfönster

NYHETER

Det kommer att vimla av stjärnor på jakt efter guld.

Och ett helt gäng doldisar på jakt efter – kontrakt.

– NHL har alltid varit min dröm och jag vet att spelen kommer att hårdbevakas av scouter, säger Österrikes Matthias Trattnig.

Foto: LASSE ALLARD
vill stanna i USA Djurgårdens österrikare Matthias Tratting ser OS som en chans att visa upp sig för NHL-agenter. Medaljsnacket lämnar han till andra.

Karriären har bjudit på stopp i EV Graz, Capital District Selects, Albany, University of Maine – innan den talangfulle 22-årige österrikaren hamande i Stockholm, i Djurgårdens IF.

– Det har varit mycket bra för mig att spela i elitserien. Ligan är en av de allra bästa och du utvecklas mycket som spelare. Alla vårdar pucken och du tvingas förbättra skridskoåkningen, säger Trattnig.

Nu är han ute på sitt livs äventyr.

– Bara att få åka till Salt Lake City är väldigt stort. Jag ser det som en stor chans och en ära. Jag har spelat tre världsmästerskap för Österrike, men aldrig upplevt något större än det här.

Tror på Sverige

Nästan ingen tror på allvar att Österrike ska ta sig in i huvudturneringen.

Inte ens Trattnig själv.

– Det kommer att bli vädligt tufft, Lettland, Slovakien och Tyskland är inga dåliga lag – men du vet hur det är...i hockey kan allt hända.

OS-hockeyn kommer precis som i Nagano -98 att bli en jättehändelse med världens allra bästa spelare samlade på ett och samma ställe. Det vimlar av superstars, Kanada mönstrar Lemiuex och Lindros, Tjeckien kontrar med Hasek och Jagr, USA kryddar med Leetch och Modano, Finland slänger in Selänne och Nieminen, och Sverige Sundin och Lidström.

Det är inga dåliga namn du hamnat bland?

– Ha, ha...nej, inte direkt. Även om vi åker ut kommer vi att stanna kvar och titta på några matcher. Jag tror att kampen om guldet kommer att stå mellan Kanada, Tjeckien och Sverige, säger Trattnig.

Precis som för många andra ”doldisar” är OS-turneringen viktig för Trattnig. Den 185 centimeter långe och 94 kilo tunge forwarden är draftad av Chicago Blackhawks, men free agent sedan i somras.

– Alla drömmer om NHL, jag också. OS är ett stort skyltfönster.

”Svenskarna” som är med i OS

Anders Burström