Avvisad egyptier träffade bin Ladin

Vistades i Sverige så sent som i december

NYHETER

Den ene av två egyptier som så sent som i december förra året vistades i Sverige har haft kontakt med bin Ladin.

Det framgår av en intervju med mannen i Sveriges Radios Ekoredaktion.

Den ene av de två terroristutpekade egyptier som avvisades från Sverige strax före jul, säger att han hade kontakt med både Usama bin Ladin och dennes närmaste man i början av 1990-talet.

Det framgår av en intervju som Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Lars-Gunnar Erlandsson, gjort med de två männen. Erlandsson träffade dem i Masra Tora-fängelset i Kairo, där de suttit sedan de fördes från Sverige 18 december.

Berättar inget om fängelsevistelsen

De båda männen, 39 och 33 år, bedyrar sin oskuld och uppger att de ännu inte fått reda på exakt vad de anklagas för.

De är ovilliga att tala om hur de behandlats i fängelset. Människorättsorganisationen Amnesty har sagt att risken är mycket stor för att för att de ska utsättas för tortyr, men enligt Erlandsson uppvisar de åtminstone inga yttre spår av våld.

Egypten använder enligt samstämmiga rapporter tortyr mot fångar. Men egyptiska myndigheter ska ha lämnat - hemliga - garantier till den svenska regeringen om att männen ska behandlas korrekt.

Båda klagar dock över att den svenska polisen var mycket hårdhänt vid gripandet före avvisningen.

Träffade bin Ladin

På frågan om deras terroristkontakter säger 39-åringen att han träffat Usama Bin Ladin en gång. Mötet ska ha ägt rum i Pakistan i början av 1990-talet.

Han säger också att han fram till 1993, i Kuwait, hade kontakt med Ayman al-Zawahiri, som pekats ut som bin Ladins närmaste man i terroristnätverket al-Qaida.

Dessa uppgifter har inte varit kända tidigare. Den egyptiska säkerhetstjänsten har anklagat 39-åringen för samarbete med al-Qaida, men inte preciserat anklagelserna.

De båda egyptierna hade länge varit på flykt undan sitt hemlands myndigheter innan de greps i Sverige.

Dömd till fängelse

Den äldre mannen, som själv kallar sig ”muslimsk oppositionell”, anklagas för inblandning i sprängningen av Egyptens ambassad i Pakistan 1995.

Vid en militär massrättegång 1998 dömdes han i sin frånvaro till ett långt fängelsestraff. Han kom med sin familj till Sverige 2000 och sökte asyl här.

Den yngre mannen dömdes också i massrättegången 1998. Året därpå sökte han asyl i Sverige.

Nyhetsbyrån AP har letat upp 39-åringens föräldrar i ett jordbrukssamhälle vid Nilen. Föräldrarna har vädjat till president Hosni Mubarak om att sonen ska få en civil rättegång, inte en militär. Uppgifterna om att sonen torterats, vill de inte längre kommentera.

Tillhörde Muslimska brödraskapet

I intervjun berättade 39-åringen att han i början på 80-talet satt fängslad för olaga politisk verksamhet. Han tillhörde det Muslimska brödraskapet, en olaglig organisation vars medlemmar förföljts i Egypten, och emigrerade på 90-talet.

En militärdomstol dömde männen i deras frånvaro 1998 till långa fängelsestraff för terrorsamröre. Båda bedyrar sin oskuld inför Lars-Gunnar Erlandsson och uppger att de ännu inte fått reda på exakt vad de anklagas för.

På frågan om terroristkontakter säger 39-åringen att han träffat Usama bin Ladin en gång. Mötet ska ha ägt rum i Pakistan i början av 90-talet.

Fram till 1993 hade han också kontakt med Ayman al-Zawahiri, bin Ladins närmaste man i terroristnätverket al-Qaida, en omständighet som funnits med i den egyptiska säkerhetstjänsten officiella efterlysning.

TT