Utskällda i Nagano – nu ska det bli medalj

Nye damkaptenen: Brons är ett självklart mål

NYHETER

I Nagano var de Sveriges mest utskällda landslag.

Rickard Fagerlund satt på läktaren och gäspade då de svenska damerna spelade hockey.

Inför Salt Lake City var det diskussion om de överhuvudtaget skulle få åka.

Mot den bakgrunden kan det verka som 43-årige Daniel Morger tagit OS tuffaste jobb, då han accepterade att coacha damlandslaget med två veckors varsel.

– Men vi åker till OS för att ta brons, säger nye damcoachen.

Foto: REUTERS
ska inte upprepas Utskällda och utspelade – OS i Nagano blev ingen rolig upplevelse för de svenska damerna. Nu ska det gå mycket bättre, siktet är inställt på medalj.

Det svenska damlandslaget i ishockey har en nattsvart statistik från vinterns säsong.

Men det är siffror som ljuger.

– Ja, absolut, säger Daniel Morger.

– Landslagsledningen valde att matcha mot de tre toppnationerna i världen den här säsongen. USA, Kanada och Finland. Och USA och Kanada är inget att göra åt. De är överlägsna.

– Men samtidigt är jag gammal nog att minnas Tre Kronors matcher mot Sovjetunionen på 1970 och 80-talet. Det var väl ungefär samma sak för herrarna på den tiden. Oftast i alla fall.

”Statistiken är missvisande”

Daniel tänker kanske på den så kallade VM-finalen i Göteborg 1981, då Sovjet vann med 13–1. Eller OS i Sarajevo 1984 då det blev 10–1 till ryssarna. Eller andra av många brakförluster mot ”The Big Red Machine” som sovjeterna kallades på den tiden.

Efter de två bragdmatcherna i Wien 1977, då det blev två klassiska segrar (5–1 och 3–1) i VM, dröjde det 13 år innan ett svenskt landslag vann mot ryssarna igen i VM- eller OS-sammanhang. I dag är det ungefär samma styrkeförhållande mellan de svenska damerna och Kanada och USA som det var för herrarna då.

– Och eftersom damerna spelat så mycket mot just de lagen, blir statistisken missvisande, säger Daniel Morger.

– USA:s damer har storsatsat och tränat tillsammans i ett och ett halvt år inför OS. Det är en miljonsatsning för att ta andra raka OS-guldet. USA vann ju i Nagano och damerna har fått nästan obegränsade resurser.

– Men det är inte Kanada och USA vi ska jämföra oss med. Det är Finland, som vi slog i en landskamp nyligen och som är största konkurrenten om bronset.

– Så OS-brons är en självklar målsättning för mig.

Men då handlar det om att bli tvåa i grundserien. Svenskorna spelar i en grupp med omöjliga Kanada, Ryssland och Kazakstan. Det är ryskorna som är hotet mot en svensk semifinal.

– Eftersom jag precis börjat jobbet, har jag ingen riktig koll på ryskorna, utan vet bara att det brukar vara jämna matcher, säger Morger.

I VM förra året vann ryskorna med 3–0. Då kom Sverige sjua.

Men sedan dess har de svenska damerna blivit bättre. I grupp B spelar USA, Finland, Kina och Tyskland och finländskorna är favoriter att ta andraplatsen bakom USA.

Så i en eventuell semifinal får Sverige nästan garanterat möta USA.

– Och jag är inte så kaxig att jag går ut att säger att vi skulle ha en chans i så fall, även om under skett förr, säger Daniel Morger.

– Det är en bronsmatch som är målet.

Ungt men talangfullt svenskt landslag

Det svenska damlaget är ungt och talangfullt med en medelålder på bara 22 år. Yngst är målvakten Kim Martin som bara är 15 år. Kim står både i AIK:s damlag, landslaget och i Hammarbys pojklag födda -86.

Hon är en extrem talang och var med länge i TV-pucksuttagningen i Stockholm. Hade hon klarat sista gallringen hade hon blivit historisk som den första tjejen i TV-pucken.

Hammarbys 86-lag tillhör de bästa pojklagen i Sverige och vann prestigefyllda Modocupen strax före nyår, då Kim gjorde en stormatch i finalen mot Modo och röstades fram som turneringens bästa målvakt.

Kanske kan hon göra som Göran Högosta gjorde i VM i Wien 1977, då det blev två raka segrar mot ”omöjliga” Sovjet.

Så spelar damerna:

Svenska damtruppen i Salt Lake City

Mats Wennerholm