”Skandalöst att barn utsätts för sådant här”

Alf Svensson kräver akuta åtgärder för flyktingbarnen

NYHETER

Flyktingmottagningen för ensamma barn och ungdomar har havererat. Självmordsförsök och misstänkt prostitution har avslöjats på Carlslunds flyktingsluss som nu kan tvingas att stänga.

- Det är orimligt och skandalöst att barn utsätts för sådant här, säger Kristdemokraternas ledare Alf Svensson till TT.

Kristdemo- kraternas ledare Alf Svensson rasar mot situationen på Carlslunds flykting- förläggning.

Situationen på Carlslunds flyktingsluss utanför Stockholm är allvarlig. Åtta ungdomar från grupphemmet har försökt begå självmord det senaste halvåret. Samtidigt utreder polisen misstankar om att barn från den och flera andra flyktingslussar utnyttjas sexuellt i en prostitutionshärva.

Alf Svensson är mycket upprörd över den senaste tidens avslöjanden.

- Här får man veta att i stort sett vem som helst kan gå in på en flyktingförläggning och hämta ett vettskrämt barn, utsätta det för tortyr, våldtäkt och prostitution. Och myndigheterna står handfallna. Något måste göras nu, säger han och lägger ansvaret på regeringen.

Bor i korridorer

På Carlsund är problemen flera. För närvarande har barn- och ungdomsenheten hand om totalt 60 barn. Det normala är 18. Vissa får bo i korridorerna och i de mycket nedslitna transitlokalerna. När psykiskt slitna barn trängs ihop blir problemen akuta.

- Vi har börjat få en ny kategori barn till Carlslund som vi inte har haft tidigare. Det är barn som säger att de har rymt från barnhem eller att de har levt som gatubarn. De kommer från forna Sovjetunionen, säger Carina Larsson, chef för Migrationsverkets Stockholmsregion.

På måndag får tolv barn flytta till ett nytt och bättre boende i trakterna av Hallsberg, och fem nya handläggare ska anställas, men det räcker inte, enligt Carina Larsson.

Huvudskyddsombudet för Stockholms-regionen Hassan Saraj har i flera månader försökt uppmärksamma problemen. För några veckor sedan lämnade han en formell begäran om en handlingsplan.

- Myndigheten har till på fredag att svara annars stängs färgläggningen med hänvisning till arbetsmiljölagen, säger Hassan Saraj till TT.

Dubbelt upp krävs

Trångboddhet är inte bara ett problem för barnen. Hela flyktingmottagandet präglas av att det inte finns tillräckligt med plats. Dubbelt så många bostäder än vad som finns i dag kommer att behövs för att kunna ta emot den ökande strömmen av asylsökande.

Men resurserna saknas, stat och kommuner skyller på varandra.

Det är kostnadsfrågan som inte är löst. Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu (s) hänvisar till den så kallade finansieringsprincipen och menar att staten måste skjuta till mer pengar.

TIDIGARE ARTIKLAR

Varg Gyllander/TT