Islamsk terrorist dödad i Algeriet

”Jack Uppskäraren bara kattpiss vid jämförelse”

NYHETER

Förstasidan av tidningarna i Algeriet visade på söndagen ett ruggigt foto av gerillaledaren Antar Zouabri, som dödades av militären i fredags. En stolt generalmajor demonstrerade liket och sade:

- Vi har utrotat besten. Jämförd med honom var Jack Uppskäraren bara kattpiss.

Foto: AP
Antar Zouabri på båren nere till höger ledde Väpnade islamiska gruppen (GIA). En rad massakrer på civila skrivs på Zouabris konto, särskilt under månaden ramadan i början av 1997.

Antar Zouabris död kommer lämpligt för myndigheterna, just i början av kampanjen inför ett parlamentsval i juni. Nu finns högst 40 verksamma medlemmar av Zouabris organisation GIA, och dem tar vi snart också, säger generalmajoren Fodhil Brahim.

Zouabri hade smugit in till en vän i sin hemstad Boufarik 35 kilometer söder om Alger medan hela staden befann sig på ett stadion intill för att se på fotboll. Någon upptäckte honom, soldater omringade huset och dödade de tre män som befann sig där.

Massakrer

Zouabri, som blev några och 30 år innan döden hann upp honom, ledde Väpnade islamiska gruppen (GIA) som dess femte och siste nationelle ledare. Rörelsen grundades 1992 som en radikalare utbrytning ur den stora islamiska fronten FIS.

Framemot 1996-97, när FIS sökte en kompromiss med militärregeringen, blev GIA allt extremare och våldsammare. En rad massakrer på civila skrivs på Zouabris konto, särskilt under månaden ramadan i början av 1997.

Han ledde GIA från sommaren 1996, då företrädaren Jamil Zitouni mördades.

Till en början hade Zitouni och Zouabri visst stöd från internationella islamister i London, exempelvis egyptiern Ayman al-Zawahiri som nu är känd som Usama bin Ladins medhjälpare. Därför fick de hjälp exempelvis med att sprida sina bulletiner i London och Stockholm.

Miste sitt stöd

Men GIA:s utveckling gjorde att Zawahiri och andra drog undan sitt stöd, sedan de upptäckt GIA:s låga nivå. En som träffade Zouabri fann till sin förvåning "en 26-årig analfabet" som inte kunde läsa sina egna kommunikéer och förvisso inte islams skrifter.

Slutpunkten kom när Zouabri i september 1997 utfärdade sin kommuniké nr 51, där han förklarade att icke endast syndarna i Algeriet utan hela folket var GIA:s fiende. Då försvann de sista utomstående vännerna till GIA, och gerillan inledde slakt och plundring på civila på den algeriska landsbygden utan ideologisk fernissa.

Snabbt föll GIA sönder i smågrupper som levde av sin egen brutala hantering. Zouabri var död, ryktades det. Armén sökte överallt men fann honom inte; inte förrän i fredags.

TT