”Jag siktar på en plats bland de tio bästa”

Lina Andersson är redo för sin OS-debut

NYHETER

SALT LAKE CITY

På tisdag gör Lina Andersson debut i de olympiska längdspåren.

Men vårt enda medaljhopp på damsidan är osäker på formen.

- Det känns väldigt olika från dag till dag, men jag måste tro att min form är bra, säger hon till aftonbladet.se.

Foto: AP
Lina Andersson – redo med osäker på formen.

För det svenska landslaget handlar tisdagens lopp om revansch. Herrarnas insats på 30 km var katastrofal, och även damerna körde betydligt sämre än väntat på 15 km.

Lina Andersson valde att stå över den inledande distansen. Hon var sjuk två veckor i december, och träningen blev lidande. Och för en så pass ung åkare som Lina är ofta formtopparna korta, därför blir OS-premiären nu på 10 km klassisk stil.

- Det känns jättespännande att göra olympisk debut, jag siktar på en plats bland de tio första, säger hon.

20-åringen från Malmberget såg inte det svenska sammanbrottet i lördags på plats på skidstadion i Soldier Hollow. Hon valde i stället att träna och sedan se herrarnas lopp på tv på hotellet.

En syn som borde ha väckt en hel del oro.

- Deras resultat har inte med mig att göra. Men jag måste ha i bakhuvudet att ligga under max. Det är väldigt tuffa banor och man kan inte återhämta sig.

Förutom Lina Andersson kommer Elin Ek, Jenny Olsson och Anna Dahlberg att åka på tisdag. Anna-Carin Olfsson, bästa svenska i går, petas ur laget.

- Det här är de fyra bästa klassiska åkarna. Uppställningen har jag haft klar i huvudet rätt länge, säger förbundskapten Sture Norén.

Anders Bäckström