”Ibland vill jag gå och kräkas”

Magdalena Forsberg om pressen att lyckas i sitt sista OS

NYHETER

SOLDIER HOLLOW

I Nagano 1998 satte ångesten och hjärnspökena stopp för Magdalena Forsberg, 34.

Nu är det sista chansen att ta OS-medalj.

- Ibland är jag så nervös att jag bara vill gå och kräkas. Så får det naturligtvis inte vara nu, men lite spänd måste man vara för att lyckas, säger hon.

Magdalena Forsberg gör sin sista säsong som aktiv och det enda hon saknar i prisskåpet är en OS-medalj. Hon kom till OS i Nagano 1998 som favorit, men åkte hem därifrån tomhänt.

Nerverna spelade henne ett spratt.

Pressen blev för stor.

- Det där är glömt nu. Allt som kunde gå fel där gick också fel. Jag hade inte kul, jag var spänd, jag var uttråkad" Ja, det mesta var trist och tråkigt, säger Magdalena Forsberg.

Nerverna har stor betydelse

Det talas ofta om små marginaler inom idrotten och i skidskytte stämmer den beskrivningen in bättre än på någon annan idrott.

Och så handlar det om nerver.

Och om hjärnspöken.

- Darrar du det minsta på vallen är det kört. Tidigare kunde jag vara lite skakig jag också, men med åren har man blivit mer rutinerad, säger Magdalena Forsberg.

I dag kan hon kontrollera sin nervositet.

För Magdalena är också nervös.

- Ja, Gud ja. Det gäller bara att kunna fokusera tankarna, att se tillbaka på vad man gjort tidigare. Värst tycker jag att det ändå är inför första världscupstävlingen för året. Då vet man aldrig hur bra konkurrenterna är, säger hon.

Det är inte enbart på vallen som nerverna kan förstöra dagen. Samma sak gäller i spåret.

- Känner man för mycket press, eller osäkerhet, blir åkningen också lidande. Man har svårt att få tekniken att stämma. Det kan lätt bli stappligt, säger hon.

Vill vara lite nervös

Spänning behöver inte alltid vara negativt - inte ens i en sådan precisionssport som skidskytte. Magdalena Forsberg säger sig vara orolig om hon inte är lite nervös inför en stor tävling.

Det gäller att fokuserar rätt.

- Skulle man vara helt lugn är det någonting som inte stämmer. Det måste finnas en viss spänning för att man ska kunna skärpa till sig. Givetvis får ingenting gå till överdrift, men lite nervositet är bara bra.

Hon verkar lugn och samlad inför premiären i dag. När Sportbladet besöker träningen kör hon ett lättare pass med nästan bara skytte.

40 skott och en bom är facit.

- Det ser betydligt bättre ut än på träningslägret inför OS. Då sköt jag verkligen inte bra, men det hade sina förklaringar. Den höga höjden måste man anpassa sig till, säger hon.

Acklimatiseringen verkar ha gått bra. Även i spåret har det lossnat för skidskyttedrottningen.

- Nu kan jag andas. I början kändes det som om jag inte skulle få luft, säger hon.

När hon ställer sig på startlinjen i dag kommer miljontals blickar att riktas mot henne. Magdalena har vunnit Jerringpriset - folkets pris - fyra gånger och då förstår ni hur populär hon är i Sverige.

Alla hoppas att Magdalena ska lyckas.

- Men gör jag inte det är det ju inte hela världen. Jag är ingen lyckligare människa om ett år, oavsett om jag äger ett OS-guld eller inte.

...men de här fyra tänker göra allt för att stoppa henne

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM