Pilgrimerna blev lurade på sin resa

Skulle till Mecka – hamnade i Märsta

NYHETER

MÄRSTA

De skulle vallfärda till Mecka i Saudiarabien.

Men de hamnade i ett industriområde i Märsta.

Över 100 pilgrimer väntar sedan två dygn på flygplanet som inte kom.

Foto: BJÖRN LINDAHL
har väntat i två dagar På ett Arlandahotell väntar över 100 trötta och besvikna muslimer från Sverige på besked om när deras pilgrimsresa till Mecka ska börja.

De har betalat 17 000 kronor per person till Flygvaruhuset som ingår i Resegruppen.

- Resebyrån lovade att fixa ett plan till söndag men inget har hänt. Det här är en katastrof för oss och de 1 000 andra muslimerna från Skandinavien som inte kommit i väg, säger Mehdi, 31, som åkte med sin hustru och mor från Västerås till Arlanda i lördags kväll.

Hade planerat resan sen länge

Halvtio skulle de ha suttit på ett plan med Macedonian airlines mot Jidda i Saudiarabien, via Aten med Olympic air. Men planet dök aldrig upp.

- Vi har planerat den här pilgrimsresan länge. Först skulle vi besöka Muhammeds grav i Medina och sedan skulle vi vidare mot Mecka, säger Mehdi.

Över en miljon muslimer från hela världen vallfärdar till Mecka i västra Saudiarabien så här års. Omkring tusen av dem skulle ha flugit från Skandinavien i helgen. Men de är kvar på flygplatserna.

På ett Arlandahotell i södra Märsta väntar över 100 trötta, ledsna och mycket besvikna muslimer från Sverige på besked om när deras pilgrimsresa ska börja.

Stämningen är uppgiven.

- Vi tror inte på några nya löften nu. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, alla är oroliga och ledsna, säger Mehdi.

Hans mamma blev misstänksam redan när de fick biljetterna för tio dagar sedan.

- Jag har rest till Mecka många gånger, men de här var det konstigaste jag sett. De var handskrivna och såg mer ut som en tidning, säger hon.

900 000 kr togs i beslag

Enligt norska tidningen Verdens Gang har polisen i Norge tagit 900 000 kronor i förvar från Crown travel som sålt resorna i Norge.

- Pengarna ska användas till att ordna ett annat flyg, säger advokaten Arvid Sjødin som hyrts in av Crown travel för att lösa konflikten.

Aftonbladet har inte kunnat nå ansvariga från Flygvaruhuset international som sålt resorna i Sverige.

Macedonian airlines har inte heller kunnat nås, men i ett fax till Norge har de skyllt på att de inte fått landningstillstånd.

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM