Du kan hjälpa Viktorija, 4 år

Brännskadades av sin mamma - nu behöver hon svensk läkarvård

NYHETER

Mamman hällde kokande vatten över Viktorija, 4.

I Lettland finns inte den läkarvård som kan rädda henne.

- Vi hoppas att svenska folket kan hjälpa oss att ge henne läkarvård här, säger Kurt Sköld, Nedirafonden.

riskerar att dö Den alkoholiserade mamman hällde kokhett vatten över Viktorija Martinovas kropp och gömde sedan undan henne i lägenheten. Viktorija fick tredje gradens brännskador och behöver genomgå komplicerade hudtransplantationer. Nu ber barnhemmet i Lettland Sverige om hjälp.PRIVAT FOTO

Viktorija Martinova levde med tre syskon hos sina svårt alkoholiserade föräldrar i Lettland. I en rutinkontroll i hemmet hittade en lettisk socialarbetare den fyra-åriga flickan mycket svårt brännskadad.

Viktorija låg i en säng med förkolnad, svårt infekterad hud, över hela kroppen.

Tredje gradens brännskador

- Mamman hade hällt kokande vatten över hennes kropp och sedan gömt undan henne i en säng i lägenheten i två veckor, säger Kurt Sköld.

Mamman var kraftigt berusad när det hände.

Flickans brännskador var av tredje graden och såren var infekterade eftersom hon inte förts till sjukhus. Läkarna i Lettland tror även att hon kan ha fått invärtes skador. Föräldrarna fråntogs omedelbart vårdnaden om de fyra syskonen. De placerades på barnhemmet i Likumia.

- Vi fick ett nödrop från en svensk fadder som besökt barnhemmet, med hjälp av svenska folket hoppas vi kunna hjälpa Viktorija. Hon måste få vård och kommer att behöva genomgå en mängd komplicerade hudtransplantationer.

Huden kommer att spricka

Nu har den förkolnade huden lossnat men utan transplantationer kommer Viktorijas hud att spricka allteftersom hon växer. Hon kommer inte att kunna gå upprätt och sprickorna i huden kommer att medföra svåra infektioner.

Under de förhållanden som hon lever är det osäkert om hon ens överlever.

Viktorija behöver genomgå ett 20-tal transplantationer - tills hon slutat växa.

- Det viktigaste är att få Viktorija till Sverige så att läkarna på brännskadekliniken i Malmö kan få titta på hennes skador, säger Kurt Sköld.

Nedimefonden har hjälpt flera andra barn

Petra Axlund