Kompress i näshålan stank i 41 år

Glömdes kvar under operation 1960

1 av 2 | Foto: THOR NIELSEN/VG
LÅG I BIHÅLAN Läkarna glömde en kompress i Ragnhild Møllers bihåla när hon opererades 1960. I åratal har hon lidit av konstant halsinflammation och en illaluktande vätska har runnit ur ena näsborren. Vid en röntgen förra året upptäcktes missen och hennes läkare kunde vid en operation plocka ut den ruttnande kompressen. Ragnhilds kommentar till att det tog så lång tid innan misstaget upptäcktes: Det är gräsligt.
NYHETER

I åratal levde Ragnhild Møller, 68, med en konstant halsinflammation och en fruktansvärd lukt ur munnen.

- Jag fick höra att jag stank lik.

Nu vet hon vad det beror på - en ruttnande kompress som legat över 41 år i hennes bihåla.

Den norska kvinnan opererades 1960 för en bihåleinflammation, skriver Verdens Gang. De senaste 20 åren har hon haft så ont i huvudet och halsen att hon fått förtidspensionera sig. Det har också runnit en illaluktande vätska från vänstra näsborren.

Men lukten har kanske varit det jobbigaste. Den har Ragnhild Møller under stora delar av livet försökt dölja med en munsprej. Hon hade alltid tandborste och nässprej i handväskan. Allt för att dölja att hon, som folk sa, luktade lik.

Ångest över lukten

- Man får en sådan ångest när man vet att man luktar. Både på arbetsplatsen och i sociala sammanhang, säger Ragnhild Møller till Verdens Gang.

Förra året röntgades Ragnhild Møller. På plåtarna syntes ett konstigt objekt i vänster bihåla, där hon opererades drygt 41 år tidigare.

Läkaren bestämde sig för att operera henne på nytt. Han kunde då plocka fram ett kraftigt, grått föremål som enligt journalen "är väldigt illaluktande, torrt och pulvriseras när man tar i det med tång".

Efter drygt 41 år hade Ragnhild Møller befriats från den kvarglömda kompressen som förpestat hennes liv. Hon är upprörd över att det tagit så lång tid för läkarna att upptäcka bakteriebomben.

- Det är gräsligt, rätt och sätt, säger hon till Verdens Gang.

Faktaruta: Kvarglömda föremål

Therese Uddenfeldt