Ryskt fartyg på grund utanför Trelleborg

Kaptenen anhållen, misstänkt för grovt sjöfylleri

NYHETER

En rysk fisketrålare gick på grund utanför Trelleborg vid tretiden natten till måndagen.

Fartygets styrman anhölls under eftermiddagen, misstänkt för grovt sjöfylleri.

- Det är en felnavigering på fem sjömil, säger lotsen Anders Alestam.

Oceanfisketrålaren gick på grund på Kullagrunden, fyra kilometer utanför den svenska kusten. Grundet ligger innanför fyren Kullagrund.

Fartyget brakade i hög fart rakt upp på grundet och slet upp ett stort hål i skrovet, varvid fartygets huvudmaskinrum, kylrum och styrmaskinsrummet vattenfylldes.

Totalt är cirka 30 procent av skrovet vattenfyllt.

- Det är omfattande skador. Förmodligen måste man täta de här skadorna och pumpa ur vattnet innan man drar loss henne, annars är risken att hon sjunker eller går runt, säger Anders Alestam, lots och räddningsledare på plats.

Läcker diesel

Fartygets var på väg ut för att fiska när det gick på grund, alla tankarna bränsletankarna var följaktligen fulla. Totalt har hon 220 ton dieselolja ombord.

- Även bränsletankarna har skadats, hon läcker ju dieselolja. Men vi vet ännu inte hur omfattande skadorna på bränsletankarna är, säger Anders Alestam.

Samtliga 37 besättningsmän evakuerades vid grundstötningen, det finns inga rapporter om personskador. Fartygets styrman har gripits, misstänkt för sjöfylleri.

På måndagsmorgonen återvände fem av besättningsmännen till fartyget i sällskap med personal från Sjöfartsinspektionen för att granska skadornas omfattningen.

På fel sida om fyren

Det blåste cirka tio meter per sekund vid olyckstillfället; en vindstyrka som det stora ryska fiskefartyget ska klara utan större problem. Ändå brakade det alltså på grund cirka fem sjömil – ungefär tio kilometer - från farleden.

- Det är absolut inte svårnavigerat i området. Det är en stor fyr som de skulle gått utanför istället för innanför, säger Anders Alestam.

Troligen måste fartyget läktras, tömmas på dieselolja, innan det kan dras loss.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM