Svenska aktivister gripna i Skottland

Blockerade infart till brittisk ubåtsbas

NYHETER

Hundratals antikärnvapendemonstranter, däribland ett 30-tal svenskar, blockerade på måndagen infarten till den brittiska ubåtsbasen Clyde nära Glasgow i Skottland.

16 svenskar greps och fördes till olika häkten.

Clydebasen är hem för Storbritanniens fyra kärnvapenbestyckade Tridentutbåtar och har flera gånger tidigare utsatts för protestaktioner.

Tidigt på morgonen samlades mellan 400 och 500 demonstranter utanför basen. De kedjade fast sig i varandra och lade sig på marken vid infarten till basen för att blockera den.

Aktionen ska fortsätta

Bakom aktionen står den brittiska plogbillsrörelsen Trident Ploughshares, som räknar med att 5000 personer kommer att delta i aktionen under de kommande tre dagarna.

Bland deltagarna finns 35 svenskar, bland annat från Fältbiologerna, som är en politiskt obunden organisation som strider för miljön.

-Vi reser till Skottland för att vi inte accepterar hotet från Natos kärnvapenubåtar. Avrustningen av dem är inte bara en intern fråga för Storbritannien, utan något som angår hela världen, säger deltagaren Ingrid Hedin Wahlberg i ett pressmeddelande från den svenska delen av Trident Ploughshares.

Linnea Falk, ordförande för Fältbiologerna, säger till Aftonbladets nätupplaga att kärnvapen strider mot internationell lag och att såna här typer av aktioner är det bästa sättet för att protestera.

Finns det inget bättre sätt att protestera på?

- Det här är ett av sätten. Genom den här aktionen visar vi på vidden av allvaret. Man visar att det här med kärnvapen är en sån otroligt viktig fråga. Att det hotar miljön och människors liv.

Har ni hört talas om pennans makt...?

- Jo då. Och våra medlemmar skriver inlägg i tidningar och så vidare också. Men bevisligen ger ju den här aktionen resultat också. Du ringde ju mig nu...

Polisens ingripande blev relativt odramatiskt. En efter en bars de sittstrejkande demonstranterna iväg till väntande polisbussar, och efter cirka sex timmar upplöstes demonstrationen.

Enligt arrangörerna greps sammanlagt 110 demonstranter, varav 16 svenskar.

-De sitter nu i olika häkten runt om i Glasgow, och förhoppningsvis kommer de att bli utsläppta i kväll eller i natt någon gång, sade Michael Pettersson till TT på måndagseftermiddagen.

Protestaktionen kommer, enligt Fältbiologerna, att fortsätta fram till onsdag.

Marcus Noterius