150 festande norrmän skickades hem från Åre

Levde rövare i familjeområde

NYHETER

Efter två dygns röjande i Åre fick 150 festande studenter från Trondheim i Norge packa sina väskor och resa hem.

– De är högljudda, väldigt stökiga och svinar ner, säger Rolf Edberg, ansvarig för närpolisen.

Nu väntar tre veckors sportlovsinvasion av svenska ungdomar.

De gick vilt till när de norska studenterna festade i Åre. Lite väl vilt kanske. Redan efter två dygn fick ungdomarna ta bussarna tillbaka till Norge. Det är andra gången på två veckor som norska ungdomar skickas hem.

– Problemet med de stora grupperna är att de är högljudda, väldigt stökiga och svinar ner. Norrmännen har ju gott om pengar nu och tar inte samma hänsyn som tidigare. Nu är det de som bestämmer, säger Rolf Edberg, ansvarig för närpolisen.

De norska studenterna kom från Trondheim i Norge och är i 20 till 25-årsåldern. De kom till Åre i torsdags och placerades i stugor i området Åre Björnen, som är ett utpräglat familjeområde.

Fortsatte trots tillsägelser

- De festade mycket. När klockan var fyra på natten och vi sade att de måste dämpa sig fortsatte de bara, säger Mattias Bygdeståhl, chef för Åre Bevakningstjänst.

Andra boende i området klagade och vakterna sade vid flera tillfällen till studenterna. Men det hjälpte inte.

– Vi sade till dem några gånger. Men det är svårt att få tyst på 150 ungdomar, säger Karin Broman, platschef för Åre Björnen.

Situationen blev till sist ohållbar.

Gemensamt möte

– Vi hade ett gemensamt möte med ungdomarna och representanter från anläggningen där vi ifrågasatte hur det skulle fungera i framtiden. Vi sade att det inte kan hålla på så här. De tog själva beslutet att åka hem för att kunna komma hit nästa år, säger Mattias Bygdeståhl.

Detta är alltså andra gången på kort tid som norska ungdomar skickas hem tidigare på grund av fylla och stök.

– Just nu har vi upplevt att det varit problem med norska ungdomar. Anledningen till det är att de kommer i jättestora grupper. De är 150 till 200 stycken som kommer tillsammans.

Hög musik hela natten

Ungdomarna har inte bråkar eller förstört något. Det rör sig om festande, stök och musik på hög volym nätterna igenom.

– Vi ger de chanser att skärpa sig. Men när vi inte ser att de gör eller vill det måste vi gå till handling. Vi har berättat att vi har ordningsregler som de hela tiden bryter mot. De resonerade att det var bättre att de åkte hem innan det blev fullständigt kaos och vi aldrig mer hade velat ha tillbaks dem, säger Mattias Bygdeståhl.

Går inte att placera i ungdomsbyar

Men han lägger inte hela skulden på de norska studenterna.

- Det är både vårt och deras fel. Det är kanske brist på information från vår sida. Vi försöker sätta dem där de inte stör så mycket. Men vi har inte möjlighet att sätta dem i specifika ungdomsbyar. Det är privatägda lägenheter och vi har inte avtal med alla.

Karin Broman, platschef för Åre Björnen, har inget emot att de norska studenterna kommer tillbaka nästa år.

Får komma tillbaka

– De är välkomna igen. Men vi får kanske tänka till lite till nästa år. De kan ha fler ledare, säger Karin Broman.

Nu är det sportlovsveckorna och svenska festglada ungdomar som står för dörren. Närpolisen har förstärkt sin styrka från fyra tio personer.

Förutom ren fylla blir det våldsamt ibland. I krogköerna och på natten när dansställena stängt.

– Många är på gränsen till 18 år och kommer inte in. De lånar leg av varnadra eller stannar hemma i lägenheterna och festar. Då blir det stökigt, säger Rolf Edberg

Pernilla Fagerström