USA bombade fel man

”Det var inte bin Ladin – det var en bonde”

NYHETER

Det var inte terroristledaren Usama bin Ladin som den amerikanska militären bombade ihjäl förra veckan.

Det var inte ens en av hans medhjälpare i al-Qaida.

Istället var det den ovanligt långe afghanske bonden Mir Ahmad som hade oturen att befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt och därför dödades av amerikanska missiler.

Mir Ahmad var ute och letade skrot i närheten av Zhawar i östra Afghanistan tillsammans med två kamrater. Samtliga var bönder från byn Gorboz, skriver den amerikanska tidningen Washington Post.

Tidningen utsände har besökt byn där de amerikanska missilerna avfyrades från ett obemannat Predator-plan förra veckan.

Mir Ahmed uppges ha varit runt 35 år. Han var lite längre än sina kamrater - han uppges ha varit 1,78 - och det var det som blev hans öde.

"Tydlig ledargestalt"

När den amerikanska militären fick syn på honom genom det fjärrstyrda spionplanets tv-kamera misstogs han för Usama bin Ladin, som är ovanligt lång - uppskattningsvis mellan 1,90 och 1,98.

Enligt de personer som övervakade tv-bilderna från det fjärrstyrda planet var det långe mannen, alltså Mir Ahmad, en ”tydlig ledargestalt”. Det i kombination med mannens långa och gängliga gestalt räckte för att dra slutsatsen att det kunde vara fråga om Usama bin Ladin. Eller åtminstone någon av hans medhjälpare.

Därför avfyrades missilen.

- Det kan inte uteslutas att det var bin Ladin, meddelades det från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Storm försvårade sökandet

Hårt väder i området försvårade för den amerikanska militären att omedelbart ta sig fram till området där den långe mannen besköts.

Först i helgen som gick lyckades de ta sig fram, men resultaten från undersökningen är ännu inte offentliggjorda.

Washington Posts utsände i östra Afghanistan har emellertid lyckats ta sig till byarna i närheten och talat med de boende i området. Området runt själva bombkratern uppges vara avspärrat av militären.

Fredrik Rundkvist