Helsvart dag för svenska skidskyttarna

Björn Ferry: Jag gjorde en riktig idiottabbe

NYHETER

En körde fel, en fick ont i magen, en sköt bort sig – och en var bara dålig.

OS-premiären blev ingen bra dag för de svenska skidskytteherrarna.

- Jag har absolut inget självförtroende, säger Henrik Forsberg.

Foto: REUTERS
Björn Ferry körde fel.

Forsberg gick ut på herrarnas 20 km bara en timma efter att hans fru Magdalena tagit brons på damernas 15 km – något som inte gick helt obemärkt förbi.

- Om det var så att det här berodde på Magda så bjuder jag på det. Jag är jätteglade för henne, men visst var det en pärs att se hennes lopp. Jag har sällan varit så nervös.

Hinken bommade tre i liggande

Henrik Forsberg slutade 47:a efter ett minst sagt bedrövligt liggande skytte. Han bommade tre skott första gången och två andra.

- Det var en mardröm redan på inskjutningen, jag bommade allt. Självförtroendet var helt borta och jag var livrädd för att trycka av, säger Forsberg.

Guldet gick inte helt oväntat till storfavoriten Ole Einar Björndalen. Med två missar var han 36,1 sekunder före tvåan Frank Luck från Tyskalnd – trots att Luck sköt felfritt. Bronset gick till ryssen Victor Maigourov.

Ferry bäst - trots tabben

Björn Ferry blev bäste svensk med en 38:e plats – fast han körde fel.

- Det var en riktig idiottabbe. På världscupen åker man alltid samma varv, men det gör man inte här. Jag tappade nog 50 sekunder, säger Ferry.

Trots misstaget och fyra bom är han inte helt missnöjd med sin insats.

- Det var tufft, men jag tycker att jag gjorde en normal insats. Hade jag haft lite flyt hade jag kunnat vara med där uppe.

Carl Johan Bergman blev näste bäste svensk på 40:e plats. Långt bak i fältet hade Tord Wiksten en motig dag. Han fick kramp i magen på andra varvet och slutade 55:a trots godkänt skytte – två bom.

OS-resultaten