Lastbil med silver kapad

Rånarna spårlöst bort med värden för halv miljon

NYHETER

Kaparna visste precis vad de ville ha.

De väntade in lastbilschauffören och tvingade honom att köra till en undanskymd plats. Där tejpade de fast honom och stal fyra tunnor ur lasten.

Tunnorna innehöll silver för en halv miljon, enligt tips till polisen.

Foto: JOHANNA PETTERSSON
spärrar utan resultat Polisen satte upp vägspärrar i jakten på rånarna, men hittills utan resultat. Enligt ett tips innehöll de stulna tunnorna silver.

Lastbilschauffören stannade för att dricka kaffe på ett fik på Söder i Stockholm vid 14.30 i går eftermiddag.

I lasten hade han styckegods som skulle levereras till flera olika adresser i Stockholmsområdet.

När han steg in i hytten för att köra vidare hoppade en okänd man in på passagerarsidan och sa:

- Kör, kör, kör. Jag har en pistol.

Den vettskrämde föraren körde mot Nacka. Vid en obemannad mack uppmanades han att stanna.

En svart pick up körde fram till lastbilen och chauffören hörde hur minst två personer pratade med varandra på bruten svenska.

De bar ut något och körde i väg

Medan männen tog sig in i lastutrymmet satt den första kaparen kvar med chauffören i hytten. Chauffören hörde hur de bar ut någonting och sedan körde i väg.

Han tvingades sedan under hot köra vidare till Flatenbadet i Älta. Där bands han med kraftig industritejp innan kaparen försvann ut ur bilen.

Lirkade sig loss efter fem minuter

Efter ungefär fem minuter vågade föraren lirka sig loss. Skakad, men i övrigt oskadd, lyckades han få loss tejpen och sprang ut till vägen där han stannade en bil. Mannen och kvinnan i bilen larmade polisen omedelbart.

Föraren var svårt chockad och hade svårt att lämna sammanhängande uppgifter om överfallet. När han tillsammans med polisen kontrollerade lasten upptäckte han att fyra grå tunnor var försvunna.

Föraren kände inte till innehållet

Tunnorna är cirka 70 centimeter höga och 40 centimeter i diameter. På fraktsedeln står det att de innehåller metall eller någon typ av skrot.

Enligt polisen vet inte föraren exakt vad de innehåller. Det verkade däremot kaparna veta.

Enligt tidningen Metro har polisen fått uppgift om att tunnorna var fyllda med silverskrot och silverpengar till ett värde av 450 000 kronor.

Polisen satte i går eftermiddag upp vägspärrar i jakten på kaparna. Men det omfattande spaningsarbetet gav inget resultat.

Fatima Johansson