Han kan fälla Balkans bödel

Undkom massakern - nu vittnar MilazimHetemi mot Milosevic

1 av 2
Gömde sig bland liken Milazim Hetemi och 147 andra män från byn Izbica i Kosovo skulle avrättas av de serbiska soldaterna. Milazim Hetemi överlevde blodbadet dold under släktingars och vänners döda kroppar. Nu vittnar han mot Milosevic vid krigsförbrytartribunalen i Haag: - Det är inte tillräckligt om han döms till ett års fängelse för varje gravsten, säger Hetemi.
NYHETER

HAAG

Han överlevde massakern tack vare att hans vänner som sköts innan föll över honom - och "gömde" honom.

Nu ska Milazim Hetemi vittna inför krigsförbrytar-tribunalen i holländska Haag.

Mot den som gav order att skjuta honom - Slobodan Milosevic.

Den jugoslaviske expresidenten, som ställs inför rätta i dag, görs ansvarig för krigsförbrytelser under krigen i Kroatien och Bosnien-Hercegovina i början av 90-talet och i Kosovo 1999.

Han anklagas för att vara direkt ansvarig för 900 albaners död i Kosovo. Han anklagas också för att ha fördrivit 800 000 civila från deras hem.

Han överlevde massakern

Chefsåklagare Carla del Ponte och hennes stab på 500 personer har lagt ner ett digert arbete på att få fram bevis. De har bland annat undersökt 500 massgravar i Kosovo och närmare 100 i Bosnien-Hercegovina.

De har också spårat vittnen till massakerna.

Ett av dem är albanen Milazim Hetemi som mirakulöst undkom en massaker vid byn Izbica i Kosovo den 28 mars 1999.

De serbiska styrkorna, som intog byn några dagar efter att Natos flyganfall mot serberna inletts, delade upp byns kvinnor och män i två grupper.

Milazim Hetemi fördes till en sluttning med 147 andra män. Där tvingades de knäböja och de serbiska soldaterna öppnade eld. Milazim överlevde tack vare att släktingar och vänner föll över honom och skyddade honom från kulorna.

Spelade död för soldaterna

I över en timme låg han bland de blodiga kropparna och spelade död. Först när serberna lämnade platsen kunde han krypa fram.

- Jag vill berätta vad de gjorde mot oss. Det är inte tillräckligt om han (Slobodan Milosevic) döms till ett års fängelse för varje gravsten.

Början till slutet för Slobodan Milosevic kom hösten 2000. Pressad av oppositionen såg han sig tvingad att utlysa val i förtid.

Valet blev en missräkning och den 5 oktober såg han sig tvingad att lämna ifrån sig makten.

I början av mars förra året stormade serbisk specialpolis Slobodan Milosevics hus i Belgrad där han barrikaderat sig med sina familjemedlemmar.

Därmed krossades definitivt hans drömmar om att kunna skapa ett Storserbien, nationalistiska drömmar som han försökte förverkliga efter att han valdes till Serbiens president 1989.

Blodigt och långt inbördeskrig

Men hans tid vid makten blev blodig och har lämnat outplånliga spår efter sig.

Grymheterna började 1991 när Slovenien och Kroatien gick ur den jugoslaviska federationen och strider bröt ut mellan serber och kroater.

Ett år senare startade det långa och blodiga inbördeskriget i Bosnien-Hercegovina. Först sedan Nato inlett flygattacker mot bosniska serber 1995 tvingades Milosevic till förhandlingar och gick med på Dayton-avtalet om fred.

Milosevics intresse riktades i stället mot Kosovo där den albanska majoriteten av befolkningen terroriserades.

1998 ställde Nato ett ultimatum till Milosevic om att stoppa våldet i Kosovo. När det inte skedde inledde Nato flygbombningarna mot Serbien våren 1999.

I Haag kommer Slobodan Milosevic att möta sammanlagt 90 personer som ska vittna om de grymheter han anklagas för att ha orsakat.

Tiden i fängelse har tärt på honom. Han har åldrats märkbart.

De jagas också för grova krigsförbrytelser

De är huvudrollsinnehavarna i Haag

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM