FBI varnar för nya attacker mot USA

Kan riktas mot mål utanför landet

Foto: ap
FBI pekar ut en 23-årig jemenit som huvudman för en samling ”extremt farliga” män i terrorligan.
NYHETER

WASHINGTON

Den federala polisen FBI utfärdade på måndagen sin hittills tydligaste varning för ett förestående angrepp på USA.

Angreppen kan riktas mot mål i USA eller mot USA-intressen i Jemen, enligt färsk information till FBI.

Fawaz Yahya al-Rabeei

FBI utpekar en namngiven jemenit, 23-årige Fawaz Yahya al-Rabeei, för att ligga bakom angreppsplanerna. Jämte honom nämner varningen 16 bundsförvanter.

De utpekade är enligt den federala polisen sannolikt "extremt farliga", skriver AFP. Deras angrepp ska ha planerats till den 12 februari eller någon av de närmaste dagarna.

- Polisen anmodas att hejda och gripa dessa personer och att sätta sig i förbindelse med FBI för ytterligare vägledning, heter det.

Varningen inför tisdagen är den tydligaste från FBI sedan 11 september, då flera angrepp genomfördes mot USA, med flygplan som kraschades in i World Trade Center i New York och mot Pentagon i Washington. Attentaten krävde omkring 3 000 dödsoffer och orsakade stor förödelse.

14 identiteter

Huvudmannen al-Rabeei ska ha fötts i Saudiarabien. Han har jemenitiskt medborgarskap men döljer sig bakom minst 14 olika identiteter, uppger den federala polisen. Ett av hans alias ska vara Furqan, och han "reser kanske med jemenitiskt pass". FBI säger sig inte känna till var han kan hålla hus men anger hans passnummer: 00452004, skriver DPA.

Hur al-Rabeei ser ut framgår inte av varningen.

Den federala polisen förlängde i januari den höga beredskapen mot terror till 11 mars - en beredskap som "grundade sig på fortsatt hög nivå" av upplysningar om hot, sade talesman för den inrikes säkerhetstjänsten Gordon Johndroe.

FBI har utfärdat terrorvarningar kontinuerligt sedan 11 september.

OS-beredskap

Senast höjdes beredskapen inför olympiska vinterspelen i Salt Lake City. De förebyggande säkerhetsåtgärderna i OS är de hittills mest omfattande. 300 miljoner dollar, över tre miljarder kronor, har lagts ut på OS-säkerheten. Till exempel har 1 000 metalldetektorer och 300 övervakningskameror installerats i spelens anläggningar.

FBI-varningen inför tisdagen preciserade inte målen för angreppen. Den riktade sig till polismyndigheter både i USA och jorden runt.

- Information om hot mot USA-intressen har kommit fram genom USA:s militära operationer i Afghanistan och de pågående förhören med fängslade i Gauantanamo Bay på Kuba.

Ingen av FBI:s tidigare varningar har angett namn på misstänkta och deras ursprung. De varningarna har kritiserats för att inte ha varit otydliga och inte kunnat förmå polisen och den amerikanska allmänheten att vara på sin vakt.

USA anklagar den eftersökte saudiern Usama bin-Ladin och hans organisation al-Qaida för att vara skyldiga till 11-septemberattentaten. Men ingenstans i tisdagens FBI-varning utpekas al-Qaida för att ligga bakom det senaste hotet mot USA.

Läs mer om FBI:s efterlysningar

TT-Reuters