Sköterska gav örfil åt dement patient

Nytt fall av vanvård av äldre i Borås

NYHETER

BORÅS

Nu kommer uppgifter om missförhållanden på ett sjukhem i Borås. I minst ett fall har en dement åldring fått ta emot en örfil från personalen.

En sjuksköterska är polisanmäld och avskedad, uppger Borås Tidning.

Två Lex Sarahanmälningar har gjorts som följd av händelser på sjukhemmet under hösten.

Sjuksköterskan som avskedats och polisanmälts slog en dement åldring samtidigt som en läkare kom in på salen och blev vittne till händelsen.

I den redogörelse som den medicinskt ansvariga sjuksköterskan för den del av Borås kommun som hemmet ligger i, har lämnat, sägs att vårdtagaren slog till sköterskan med flata handen på sidan av huvudet.

"Sjuksköterskan ger då omedelbart vårdtagaren en kraftig örfil. En läkare som råkar komma in på rummet ser händelsen och undersöker genast om patienten blivit skadad".

Slog larm tidigare

Bara några veckor tidigare hade Kommunals klubbordförande slagit larm sedan han fått andra uppgifter om övergrepp mot de gamla. Även då handlade det om örfilar.

En utredning gjordes, men man hittade ingen skyldig. Samtal visade dock att allt inte stod rätt till, uppger BT.

Kommunals klubbordförande är kritisk till hur ledningen för sjukhemmet hanterat frågan. Han har uppfattningen att ledningen kände till de första uppgifterna om missförhållanden, men utan att agera.

Ledningen anser dock att man skött ärendet enligt reglerna.

TT