"18-åriga killar är för stökiga"

Krögarna är emot ett förbud mot olika åldersgränser

NYHETER

Krogbranschen är upprörd efter Aftonbladets avslöjande att en riksdagsmajorietet är för att förbjuda olika åldersgränser för killar och tjejer på krogen.

– De gör det bara för att det är valår, säger krögaren Kristofer Bereda.

Anders LimpBar i Stockholm är en av många krogar i landet som har olika åldersgränser för killar och tjejer. Här gäller 18 år för tjejer, 20 för killar, trots att Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, rekommenderar sina medlemmar att ha samma gräns.

– Vi har prövat att ha 18 år för killar. Tyvärr bevisade de för oss att det inte gick att ha det så, det blev massa klotter på toaletterna. Killarna har straffat ut sig, säger Kristofer Bereda, delägare i Anders LimpBar.

Extremt eller mycket viktig fråga

Enligt Ungt vals stora Sifo-undersökning tycker 63 procent av landets gymnasieungdomar att det är extremt eller mycket viktigt att åldersgränserna på korgen är desamma för killar och tjejer.

I går avslöjade Aftonbladet att en majoritet i riksdagen är för att införa ett förbud mot olika åldersgränser.

Lars Nilsson, delägare i klubben Daily News i Stockholm tror att ett förbud skulle bli verkningslöst. Han hade tidigare olika åldersgränser, men nu gäller 20 år för båda könen. Att släppa in 18-åringar blir för stökigt och riskerar utskänkningstillståndet, menar han.

– Resultatet av ett förbud skulle bli att krogarna sätter en högre gräns för båda könen men sedan gör undantag och släpper in yngre tjejer ändå. På så sätt skulle man komma runt förbudet utan att fällas, säger Lars Nilsson.

"Förbud - ett för stort ingrepp"

För några år sedan förde regeringen samtal med restaurangbranschen i frågan.

I stället för lagstiftning blev resultatet att SHR rekommenderade sina medlemmar att ta bort skilda åldersgränser. Nu tycker politikerna att det inte är tillräckligt.

– De gör det bara för att det är valår, politikerna vågar inte gå emot opinionen. De tror att det är en viktig ungdomsfråga och vill få ungdomarnas röster, säger Kristofer Bereda på Anders LimpBar.

Moderaterna är mot ett förbud eftersom det skulle innebära för stora ingrepp i näringsfriheten. Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har beslutat att säga ja till ett förbud.

Jämställdhetsminister Margareta Winberg tror att en möjlighet är att koppla förbudet till utskänkningstillståndet.

– Det här är dubbel diskriminering, det gäller både kön och ålder. Det är en väldigt förlegat syn som återskapar kvinnans underordning och som jag vill ta bort. Killar är lika mogna som tjejer i den åldern, säger Margareta Winberg.

Så säger lagen om diskriminering

Tobias Brandel