"Det är fruktansvärt orättvist"

Unga kändisar kräver en ändring av åldersgränser

NYHETER

Olika åldersgränser för killar och tjejer på krogen är en brännande het fråga.

Nu kräver unga svenska kändisar förändring.

- Diskriminering. Det är fruktansvärt orättvist, säger Joakim Hillson, 20.

Popstjärnan Joakim Hillson har tröttnat på att krogarna sätter olika åldersgränser för killar och tjejer.

- När det kommer ett par fnittrande tjejer tänker vakterna att gubbarna därinne nog skulle tycka om dem och köpa sprit till dem. Det är sjukt, men så funkar det. 18-åriga killar har inga pengar.

Joakim hade själv problem att komma in på krogen innan han slog igenom, även på ställen där det officiellt är 18-årsgräns för både könen. Han är inte ensam om att vara upprörd.

- Jag köper inte att det är olika gränser för killar och tjejer. Snacka om diskriminering. Ska det vara fifty fifty i samhället ska det vara det på krogen också. Lagen behöver ändras, säger Bojan Djordjic, 19, fotbollsproffs i Manchester United.

Inte bara killar tycker illa om åldersgränserna. Simhopperskan Anna Lindberg, som nyss fyllt 20, accepterar inte argumentet att yngre killar är bråkigare än tjejer.

- Det ska vara lika gräns för alla. Likaväl som det finns killar som är omogna finns det tjejer som är det också.

Hon får medhåll av skådespelaren Ebba Hultkvist, 18.

- Det är orättvist att det är lättare för tjejer. Självklart ska det vara samma åldersgräns. Överhuvudtaget är det orättvist med gränser över 18 eftersom det är den åldern som gäller för att få gå på krogen, säger Ebba Hultkvist.

Även på ställen där åldersgränsen på pappret är densamma för killar och tjejer är det betydligt svårare för yngre killar att komma in trots att de har rätt ålder inne.

- Jag har till och med kommit in när jag var under 18. Det är absolut lättare för tjejer än för killar, om jag och mina tjejkompisar går ut behöver vi inte ens visa leg, säger Susanna Patoleta, 19, i gruppen Excellence.

Hon tycker att man inte heller ska glömma bort dem som ännu inte blivit myndiga.

- Det är synd om ungdomar under 18 som inte har möjlighet att gå ut alls utan bara får gå på stan och hänga. Man borde satsa mer på ungdomar, alla ska ha någonstans att gå, säger Susanna Patoleta.

Tobias Brandel