Förbjud åldersdiskriminering

Replik från CUF på Mats Hulths debattartikel

NYHETER

Vill du gå på krogen med din jämnåriga fickvän? Glöm det om du är så där i tjugoårsåldern, på krogen råder nämligen åldersanarki. Trots en lag som säger att du har rätt att gå på krogen när du är 18, kan du bli nekad i porten för att krogen hävdar att du inte har åldern inne. Men din jämnåriga tjej är varmt välkommen.

Mats Hulth, vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges Hotell och restaurangföretagare, försvarar i en debattartikel i Aftonbladet detta beteende. Han hävdar att det handlar om ansvar när krogarna sätter högre åldersgränser än 18. Men kom in i matchen Mats, du vet lika väl som jag att det ytterst handlar om pengar, att krogar som riktar sig till åldersgruppen 18 knappast kan göra en potentiellt lika stor vinst som krogar som riktar sig till en äldre målgrupp. Artonåringar har överlag inte lika mycket pengar på fickan.

Uppenbart är att restaurangföretagare inte är beredda att ta ansvaret för att lagen där 18-åringar ges rätt att gå på krogen efterföljs. Och jag klandrar dem inte. Självklart vill de nå en målgrupp som är så penningstinn som möjligt, då kan en högre åldersgräns vara rätt medel. Vem jag i stället klandrar är vår ungdomsminister som vägrar ta i dessa frågor. För problemet är ippenbart, det finns en lucka i vår lagstiftning som gör krogarnas agerande tillåtet.

Vi vet att det också finns andra luckor som gör att ungdomars rättigheter sätts på undantag. Kollektiv bestraffning tillhör i dag alltför många ungas vardag. Det kan t ex handla om att jag som ung tjej inte får gå in och handla i en butik för att butiksägaren säger att en annan ungdom tidigare har snattat i butiken.

Regeringen har valt att inte agera i dessa frågor. Och ungdomsministern förblir tyst. I stället för att agera för ungdomars rättigheter har ungdomsministern gjort sig till en galjonsfigur för en ungdomspolitik som tyvärr inte existerar. Ta ditt ansvar, Britta Leijon, och förbjud åldersdiskriminering. Se till att våra lagar också gäller när det handlar om ungdomar.

Malin Svensson (Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund)

ARTIKELN HANDLAR OM