Läs chatsammandraget med Mats Hulth

NYHETER

Moderator säger: Hej och välkomna till chatten med Mats Hulth. Då kör vi i gång.

Mats Hulth säger: Hej!" Det ska bli trevligt.

Claes 16 säger: Hej mats !!!

Jag undrar varför det är 18 år på krogar och liknande men 20 år på systembolaget...

Mats Hulth säger: Det är riksdagen som stiftat lag som innebär att man ska vara 20 år för att köpa alkohol på systemet. Att man kan få köpa på restauranh vid 18 år är ettr undantag från lagen

Smålänning säger: Det är vanligt att dörrvakter släppe

r in yngre tjejer än vad åldersgränsen föreskriver. Detta sker dock inte med killar. Hur ser du på det?

Mats Hulth säger: Jag tycker att krogarna ska behandla alla lika. Många som driver rest, tycker att unga g rabbar är stökiga och släpper därför in tjejer hellre.

Missnöjd GBGare säger: Jag är mycket missöjd över de otroligt höga åldergränserna på Trädgårn i GBG! Vad kan du göra?

Mats Hulth säger: De får inte släppa in någon under 18. Då kan de bli av med sina tillstånd. Åtminstone om de blir serverade alkhohol

Sanna säger: Hejsan hur gammal måste man va för att stå i baren på ett hotell?

Mats Hulth säger: Trädgården kan sätta vilken åldersgräns de önskar. Mwen vi på SHR tycker att det ska vara samma ålder för killar och tjejer

Tove säger: Hej! JAg undrar varför det inte finns 15-års pubar

Mats Hulth säger: Svar till Sanna.

För att bli swerverasd alkhohol vid en hotellbar måste man vara minst 18 år. Hotellet kan sätta en högre gräns om de vill. Är man yngre och har med sig sina föräldrar kan man tfå stå i baren utan att serveras alkhohol.

Mats Hulth säger: Till Tove,

Det är kommunernas ansvar att ordna bra fritidsalternativ till de som är yngre än 18 år.T ala med din kommun.

lillan säger: hej mats hur vanligt är det med falska leg på krogen?

Mats Hulth säger: Det är tyvärr oerhört vanligt med falska leg. Personalen har ofta problem med detta. Restaurangen är skyldig att kolla att leggen inte är falska. De kan som sagt var bli av med sina tillstånd om de serverar någon som är under 18 år.

Per säger: Jag undrar varför förslaget om förbud mot divergerande åldersgränser baserat på kön viftas bort med att unga killar är stökiga. Det är väl inget argument? Förbudet skulle inte innebära att man måste sänka åldersgränsen för killar. Man kan ju lika gärna höja den för tjejer.

Mats Hulth säger: Många krögare tycker att unga killar är stökiga. Det är därför man hellre släpper in tjejer. Om det är sant att unga killar är stökiga så kanske det beror på att vi har fel inställning till alkhohol i det här landet. Vi måste få en normalare inställni ng till alkhohol.

Micke 18 säger: Vad skulle du säga om en lag som gjorde att man inte fick diskriminera kön med avseende på ålder?

Mats Hulth säger: Jag tycker att det räcker med lagar som reglerar krogbranschen. Det bästa är att krogarna själva tar bort diskriminerande åldergränser. Vi i SHR rekomenderar våra medlemsföretag dvs 4000 hotell och restauranger att ha samma ålder för båda könen.

minimänniskan säger: Ni "rekommenderar" era medlemmar att inte ha olika åldersgränser. Är inte det bra skenheligt, det händer ju inget om man bryter mot det?

Mats Hulth säger: Vi är en organisation. Vi kan inte bestämma över medlemsföretagen. Vi tycker att krogarna ska lyssna på vad unga männiksor tycker. En kompakt majoritet är motståndare till olika åldersgränser för killar och tjejer. En friuvillig övergång till samma åldersgräns är att föredra. Om inte detta sker tror jag att politikerna kommer att lagstifta. Jag hoppas vi slipper detta.

Smålänning säger: Är det inte i själva verket så att krögarna hellre vill ha unga tjejer som gäster, snarare än killar, för att höja statusen på stället och locka pengastinna, något äldre män?

Mats Hulth säger: Det kan finnas sådana motiv också. Oftast är det så att krögarna tycker att unga killar är stökiga. Det finns också många exempel på att unga killar har misskött sig på krogen och det vet de som driver restaurang. Jag hoppas att Sverige ska få en bättre alkhokolkultur så att man lär sig att hantera alkhohol på ett klokt sätt. Jag tror inte att de har den här problematiken i övriga Europa.

majsan säger: Vilken utbildning har du i grunden?

Mats Hulth säger: Jag är samhällsvetare från universitetet. Ingen färdig examen. Jag har jobbat inom sjukvård och socialtjänst och varit kommunalpolitiker i många år, Nu är jag VD för SHR som är hotell och restaurangbrabschens organisation i Sverige. Jag ska alltså företräda branschens intressen gentemot politiker och omvärld.

asf säger: vad tycker du om att man i sverige omyndigförklars när man är under 20 och inte kan handla på systemet?

Mats Hulth säger: Om vi fick en mer naturlig intsällning till alkhohol i det här landet. Vilket jag hoppas att vi får så kan man mycket väl sänka ålder för att handla på systemet. Det är ju ganska naturligt att man ska få handla sprit när man blir myndig

Jeppe säger: Hej!! Jag undrar vem/vilka som har behörighet att kontollera legg när man ska gå in på krogen? Jag har hört att det måste ske av ägaren är dett rätt??

Mats Hulth säger: Av ägaren eller den han utser. På nöjesrestauranger är det ofta dörrvakten som har befogenhet att kolla leg.

Smålänning säger: Ofta tas inträde till krogar ut enbart för män. Är inte detta diskriminerande? Det skulle t.ex. aldrig tillåtas att enbart kvinnor avkrävdes entréavgift på tivoli eller något annat...

Mats Hulth säger: Jag delar din uppfattning. Det verkar knäppt.

Anonym* säger: Sverige skulle ha sålt Starköl etc. på mataffärena som dom gör t.ex i Danmark då hade det inte blivit så stort med alkohol debuten eller vad tycker du om det ?

Mats Hulth säger: Jag bor ofta i Danmark. Det krökas mycket i Danmark också men man har en mer naturlig inställning till alkhohol som gör att man dricker mer socialt. I Köpenhamn är det tyvärr oftast svenskar som märks i negativa sammanhang.

knutt säger: Hur mycket går du själv på krogen?

Mats Hulth säger: I mitt jobb beöker jag restauranger varje dag. Det ingår i jobbet. Däremot är jag inte ute på nattöppna ställen så ofta. Jag skulle heller aldrig ställa mig i en kö för att komma in på krogen. Då går jag hellre till ett ställe utan kö.

minimänniskan säger: Det här är köndiskriminering mot KVINNOR. Unga män släpps inte in eftersom de unga tjejerna ska behaga de äldre männe, som då inte störs av yngre. Är det inte upprörande?

Mats Hulth säger: Jag delar din kritik. Det passar inte i dagens moderna samhälle.

partygirl säger: hej mats, tycker inte du att det är synd att jag o min pojkvän inte kan gå ut tillsammans när han och hans kompisar är bra mer mogna än många tjejer?

Mats Hulth säger: Som jag sagt tidigare så tycker jag att man ska ha samma åldersgräns för båda könen. Jag har själv tre döttrar i tjugoårsåldern som berättat om sina erfarenheter på Stockholms krogar.

Moderator säger: Nu är chattiden med Mats Hult slut. Det finns många frågor i kön som tyvärr inte får plats. Tack alla chattare!

Mats Hulth säger: Tack för många och kloka frågor.

Hej! Mats Hulth