14-årig flickas död kan vara ”hedersmord”

Kroppen i hamnbassängen bar spår av misshandel

NYHETER

Ett nytt hedersmord kan ha inträffat i Danmark.

Polisen utreder just nu en 14-årig flickas död.

Händelsen omges av en mängd frågetecken.

Dansk polis har förhört föräldrarna till en 14-årig dansk flicka med irakiskt ursprung som i söndags hittades drunknad i en hamnbassäng i Prästö i Danmark.

Fadern har tidigare avtjänat en fängelsedom efter att han misshandlat sin dotter.

Spekuleras öppet

14-åringens tragiska död har väckt stor uppmärksamhet i Danmark, och några tidningar spekulerar öppet i om det kan röra sig om ett så kallat ”hedersmord”.

Men polisen vill inte gå så långt i sina uttalanden.

- Givetvis tittar vi med extra intresse på föräldrarna på grund av den tidigare historien, men det finns i nuläget alltså inte något konkret som stärker misstankarna mot föräldrarna, säger Kurt Kragh vid den danska rikskriminalen till nyhetsbyrån Ritzau.

Bodde hos annan familj

Enligt polisen i Vordingborg på södra Själland uppvisade flickans tydliga tecken på att ha blivit utsatt för våld när hennes kropp hittades av fiskare i söndags.

Flickan bodde sedan en tid i en dansk flyktingfamilj efter att hennes far misshandlat henne och försökt strypa henne med en elsladd. Orsaken till misshandeln ska ha varit att modern hittat ett foto av en jämnårig dansk pojke i flickans plånbok.

Fadern dömdes i januari förra året till sex månaders fängelse för misshandeln av dottern.

Familjen kom till Danmark från Irak 1997.

Kroppen misshandlad

När den danska polisen identifierat flickans kropp i måndags kallades föräldrarna till förhör, med den danska polisen understryker alltså att inget för närvarande knyter föräldrarna till flickans död.

- De är båda två förhörda, men ingenting av det som framkommit hittills indikerar att det är de som gjort det, säger Kurt Kragh till Ritzau.

Förutom Kragh har ytterligare sex utredare från den danska rikskriminalen kallats in för att assistera den lokala polisen i Vordingborg. Formellt betraktas drunkningen som ett misstänkt dödsfall.

Fler omständigheter, förutom att flickans kropp bar spår av misshandel, är mystiska kring hennes död. Bland annat saknas hennes handväska och hennes mobiltelefon.

Läs mer om hedersmord

Marcus Noterius, TT-Ritzau