Regeringen inför ny lag mot människohandel

Justitieministern skriver exklusivt för aftonbladet.se

NYHETER

Tio år fängelse för handel med sexslavar.

Det kommer regeringen att föreslå kl 17.00 idag då justitieminister Tomas Bodström går ut med ett nytt lagförslag på en presskonferens. På aftonbladet.se kan du redan nu läsa hela förslaget i en debattartikel av

Tomas Bodström och jämställdhetsminister Margareta Winberg.

Det går inte längre att blunda för en verklighet där tusentals kvinnor och barn varje år blir offer för en cynisk hantering som ger miljarder i inkomster till människohandlarna, skriver ministrarna.

De syftar på det som brukar kallas ”trafficking” eller sexslavhandel. Enligt uppskattningar från Rikskriminalpolisen kommer mellan 200 och 500 kvinnor till Sverige som offer för människohandel varje år. Kvinnorna kommer oftast från Baltikum och östeuropa.

”Det är mer än nog för att vi nu ska införa ett särskilt brott för människohandel med straff på upp till tio års fängelse”, skriver Tomas Bodström.

Den nya lagen säger att:

”den som med olaga tvång, vilseledande eller annat otillbörligt medel förmår någon att bege sig till ett annat land i syfte att den personen där ska utsättas för sexualbrott eller utnyttjas för sexuella ändamål ska kunna dömas för människohandel.”

Även försök till människohandel kriminaliseras liksom underlåtenhet att berätta för polisen om man känner till pågående människohandel.

Läs hela lagförslaget

ARTIKELN HANDLAR OM