”Jag hade hoppats vara bättre”

Lina Andersson besviken efter att ha blivit artonde tjej i OS-debuten

NYHETER

SALT LAKE CITY

Bästa svenska med en 18:e plats – men Lina Andersson är långt ifrån nöjd med OS-debuten.

- Det kändes inte bra alls, jag hade hoppats på lite bättre, säger hon till aftonbladet.se.

Foto: Mats Strand
Lina Andersson efter OS-debuten.

Lina Andersson stod över damernas 15 km i lördags för att kunna satsa på milloppet. Hennes målsättning var en plats band de tio främsta – men dit nådde hon inte.

Som för de övriga i den svenska truppen tog den höga höjden och de tuffa banorna hårt på 21-åringen från Malmberget. I mål var hon hela 1,54 efter segraren Bente Skari från Norge.

- Jämfört med mina bästa lopp kunde jag inte gå på. Jag fick kämpa mycket mera än vanligt, säger Lina.

Öppnade lugnt

Skrämd av Per Elofssons genomklappning på herrarnas tremil valde Lina Andersson att öppna i ett beskedligt tempo för att sedan kunna öka. En plan som inte fungerade.

- Jag vet att banan är jobbig, så jag tänkte starta lugnt. Men jag kände att det var jobbigt hela vägen, bara precis i slutet kunde jag gå på lite.

Andersson var sjuk två veckor i december. Träningen låg nere och hon känner fortfarande att hon lider av det.

- Formen har varit upp och ner. Jag är absolut inte i samma form som innan december.

Bakom Lina blev tävlingen ett litet fall framåt för Elin Ek och Jenny Olsson. Ek slutade 21:a och Olsson 24:a.

- Ändå kändes det långt ifrån bra. Banorna är så tuffa, trots att man försöker gå ut lugnt blir man jättetrött, säger Elin Ek.

Skari imponerade stort

Anna Dahlberg, den fjärde svenskan i loppet, hade ingen rolig dag i solskenet i Soldier Hollow. Dahlberg slutade 42:a, 2,56 efter Bente Skari.

Norskan Skari bjöd på en imponerande avslutning av loppet och tog sitt första olympiska guld. Vid två kilometer såg hon ut att vara ifrånåkt av Olga Danilova. Ryskan hade ett försprång på nästan 15 sekunder och tycktes vara på väg mot segern.

Men Skari verkade helt obekymrad av både höjden och banan. Norskan körde in hela underläget, och i mål var hon 2,5 sekunder före Danilova. Bronset gick Jullia Tchepalova, Ryssland.