”Daniel Pearl lever”

Amerikanske journalistens kidnappare gripna

1 av 2 | Foto: AP
tillfångatagna Tre män som misstänks vara inblandade i kidnappningen av amerikanske reportern Daniel Pearl häktades i går. En fjärde man, Ahmed Omar Saed Sheik, är nu också gripen. Han tros vara hjärnan bakom kidnappningen.
NYHETER

ISLAMABAD

Den man som misstänks vara hjärnan bakom kidnappningen av den amerikanske reportern Daniel Pearl har gripits.

Enligt pakistansk polis har han sagt:

- Pearl lever. Han är i Karachi.

Wall Street Journal-korrespondenten Daniel Pearl, 38, kidnappades för 20 dagar sedan.

Huvudmannen i kidnapparligan har misstänkts vara en begåvad Englandsfödd elitutbildad pakistanare - Ahmed Omar Saed Sheik.

Efter att ha blivit en radikal muslim genomförde han en rad kidnappningar av amerikanska och brittiska turister i Indien. Han nådde först sina utpressningssyften men greps senare.

Han släpptes sedan fri för att myndigheterna skulle kunna rädda passagerare i ett kapat flygplan.

Flyttade pengar före 11 september

Omar Sheik har haft samröre med Usama bin Ladin. Han överförde strax före den 11 september en halv miljon kronor till ledaren för terrordåden i New York och Washington, Muhammad Atta.

Det var denne Omar Sheik som i går greps i den pakistanska mångmiljonstaden Lahore. Polisen hade då i ett par dagar hållit Omar Sheiks föräldrar och andra släktingar i polisförvar för att tvinga ur dem hans gömställe.

- Ja, vi pressade dem hårt, medger landets inrikesminister.

Tre män som också misstänks för inblandning i kidnappningen häktades i går av en antiterrordomstol i Karachi. De anklagas för att ha sänt två mejl med foton av Pearl med en pistol mot huvudet.

Om kidnappardramat i dag får ett lyckligt slut blir det en triumf för Pakistans militärdiktator, president Musharraf. Han möter i dag president Bush i Washington och vill få löften om nya amerikanska vapen.

Pearl gick i en fälla

Daniel Pearl kidnappades i Karachi under sitt försök att kartlägga en del av al-Qaidas verksamhet och finna ut sanningen om Richard Reed, flygpassageraren som gömt dynamit i sina gymnastikskor.

Pearl hade fått upp spår om al-Qaida. Han trodde sig ha fått en ny intervju i ärendet. Men hamnade i kidnapparnas fälla.

Kidnapparna anklagade i e-post först Pearl för att vara agent för CIA, senare ändrade de det till att han arbetade för israeliska Mossad.

För att frige honom krävde kidnapparna att alla al-Qaida-män och talibaner som hålls fångna på den amerikanska Guantánmobasen på Kuba ska släppas och att alla amerikanska journalister som arbetar i Pakistan ska ge sig av från landet.

Staffan Heimerson