Trotsar rätten – med ett leende

I går stod Milosevic inför FN-tribunalen i Haag - anklagad för folkmord

NYHETER

HAAG

Slobodan Milosevic, 60, log bara två gånger under första rättegångsdagen.

Ena tillfället var när en video visades där han pratade med serbiska demonstranter i Kosovo 1987.

Foto: REUTERS
VÄGRAR ERKÄNNA DOMSTOLEN Jugoslaviens ex-president Slobodan Milosevic har vägrat erkänna FN-tribunalen i Haag där han nu står åtalad för brott mot mänskligheten. Han har också vägrat att acceptera en försvarsadvokat.

- Konflikterna i forna Jugoslavien gav oss en ny term - etnisk rensning, sa chefsåklagaren Carla del Ponte i sitt öppningsanförande.

Milosevic erkänner varken domstolen eller åtalet. Med öppet trots och en arrogant min tog han i går plats på den anklagades bänk.

Arrogant, men propert klädd i en mörkblå kostym, ljusblå skjorta och blårandig slips följde han hela tiden med när åklagarsidan läste upp åtalspunkterna.

Slobodan Milosevic, Jugoslaviens förre president, har valt att själv sköta sitt försvar. Det beklagade åklagaren:

- Jag tänker inte tillåta mig att utnyttja det, sa hon.

Får möjlighet att uttala sig

När den ena grymheten efter den andra radades upp under åklagarsidans framställning lyssnade Milosevic uppmärksamt och gjorde anteckningar.

Efter åklagarsidans öppningsanförande ska han få tillfälle att göra ett uttalande. Det kan ske tidigast i morgon. Det är uppenbart att Milosevic tänker utnyttja den möjligheten.

Vid sina tidigare tillfällen inför FN:s tribunal har han försökt göra politiska uttalanden, men har tystats ner av rättens ordförande Richard May. Den här gången kommer han troligen att få tala till punkt.

Åklagarsidans öppningsanförande i går gick ut på att direkt knyta Slobodan Milosevic till folkmorden.

"Milosevic hade total kontroll"

Enligt åklagaren hade han total kontroll över armén, polisen och de paramilitära förband som opererade i Kroatien, Bosnien och Kosovo.

Åklagaren uppehöll sig länge vid att visa sambandet mellan Slobodan Milosevic och den ökände Seljko "Arkan" Raznatovic, ledaren för den fruktade paramilitära organisationen Arkans tigrar och efterlyst i bland annat Sverige för bankrån.

Arkans tigrar mördade ett stort antal civila kroater och muslimer.

Men Arkan kan inte ställas inför rätta. Han sköts ihjäl i lobbyn på ett av Belgrads lyxhotell.

Och även om Slobodan Milosevic inte direkt be- ordrade folkmord så kände han enligt åklagarsidan till att det förekom och han gjorde inget för att stoppa det.

Långa stunder tittade Slobodan Milosevic föraktfullt mot åklagaren.

Andra tillfället han log var när han anklagades för att brutalt ha slagit ner en demonstration.

Rättegången kan ta två år

Per-Ola Ohlsson