Lett seger för Tyskland

…och laget hamnade i Tre Kronors grupp

NYHETER

Det var meningen att det skulle stå mellan Slovakien och Lettland.

I stället hette vinnaren Tyskland.

4-1 mot Lettland innebär att Tyskland överraskande tar klivet in i OS-ishockeyns huvudturnering i samma grupp som Tre Kronor.

- Det här är det största ögonblicket i min karriär, och vi har förtjänat det. Vi har gjort hundraprocentiga insatser i alla de här tre matcherna i kvalserien. Ingen trodde på oss förutom vi själva, sade målvaktshjälten Marc Seliger.

27-åringen från Nürnberg Ice Tigers är en av förklaringarna till den tyska succén. På tre matcher släppte han endast in tre mål. Speciellt mot Slovakien, men även i onsdagsnattens match mot Lettland briljerade han.

- Det har fungerat väldigt bra för mig, men jag har haft hundraprocentig hjälp från resten av laget, sade han.

Ny generation

Tysk landslagsishockey var på väg utför för bara några år sedan. Ett gammalt och trött lag åkte ur A-gruppen och i den tyska ligan spelade de få hemmaspelarna en undanskymd roll. Fortfarande är merparten av ligans stjärnor utlänningar, men det finns också tysk talang och en del av dem har fått plats i landslaget. På backsidan har tyskarna tre spelare födda på 80-talet och åtta av spelarna är 25 år eller yngre. En utopi för bara några år sedan.

- Den här framgången är väldigt positiv för tysk hockey. Vi har jobbat hårt under de tre senaste åren med unga spelare. Många av dem har gjort en mycket stor insats för oss, sade förbundskaptenen Hans Zach.

Tyskland har gått vidare med ett defensivt och tillknäppt spel med vassa kontringar.

- Så här är vi inte vana att spela i ligan, men man måste anpassa sig efter motståndet. Vi var tvungna att spela så här för att ha någon chans mot lag som Slovakien och Lettland, sade lagkaptenen Stefan Ustorf.

Tre NHL-spelare

Nu väntar en helt annan nivå när Tyskland ställs mot Tjeckien, Kanada och Tre Kronor i tur och ordning.

Vad kan ni göra mot det motståndet?

- Vi har inte direkt räknat med att vi ska ta medalj. Så det är bara att gå in och ha roligt och njuta.

Tyskland får förstärkning av tre NHL-spelare i huvudturneringen. Det är Washingtons målvakt Olaf Kölzig som lär peta bort kvalhjälten Seliger, samt forwardsspelarna Marco Sturm, San Jose (spelade en kvalmatch) och Jochen Hecht, Edmonton.

Curre Lindströms Lettland har satt färg på kvalet. Men när laget skulle ta sista steget fanns inte orken kvar. Redan efter 4.07 av matchen låg laget under med 0-2.

- Vi räckte inte till. Kraften och fysiken fanns inte där. Jag är besviken att vi förlorade den här matchen, men sammantaget tycker jag ändå vi har gjort bra ifrån oss, sade Lindström.

Göran Sundberg/TT