Israeler sköt ihjäl palestinska poliser

NYHETER

GAZA

Israeliska styrkor sköt ihjäl tre palestinska polismän i gryningen till onsdagen.

Dödsskjutningarna inträffade i Deir al-Balah, ett av tre palestinska samhällen som israelerna ockuperade med pansar under tisdagskvällen och natten, uppger palestinska källor.

Poliserna uppgavs ha skjutits ihjäl i sin förläggning i Deir al-Balah i centrala Gazaremsan vid en strid, sedan de israeliska styrkorna på tisdagskvällen trängt in i samhället under eldgivning. Poliserna tillhörde Palestinska nationella säkerhetstjänsten vars förläggning förstördes vid anfallet.

Israelerna var kvar i Deir al-Balah ännu på onsdagsmorgonen.

Ögonvittnen sade att stridsvagnarna spärrade av ett en kvadratkilometer stort område och att grävskopor fördes in i området.

Tre palestinska polisställningar ska ha förstörts av israelerna.

- Den här återockupationen är en del av Israels aggression. Det har inte förekommit någon skottlossning eller några attacker från Deir el-Balah de senaste dagarna, sade en palestinsk säkerhetskälla.

Israelerna ockuperade under natten till onsdagen ytterligare två samhällen, Beit Hanun och Beit Lahia i norra Gazaremsan. Om människor skadats vid det angreppet var inte känt tidigt på morgonen.

Räder från hus till hus

Stridsvagnarna, som åtföljdes av andra pansarfordon, avlossade flera granater, sade palestinierna. I Beit Lahia trängde israelerna fram två kilometer och i Beit Hanun en kilometer.

De israeliska soldaterna genomförde räder från hus till hus i Beit Lahia och Beit Hanun, skrev Reuters som citerade en palestinsk säkerhetskälla:

- Israeliska ockupationsstyrkor genomförde ett fullskaligt angrepp i norra Gazaremsan. Styrkorna har nästan återockuperat Beit Hahia och fortsätter in i Beit Hanun, sade uppgiftslämnaren.

Invånare i Beit Hanun sade att Israel satte in 18 stridsvagnar när de intog staden. Hur stor styrka som använts i Beit Lahia framgick inte omedelbart.

Israel kommenterar inte

En talesman för den israeliska krigsmakten vägrade kommentera räderna. Tidigare har Israel hotat med hårda motåtgärder, sedan Hamasaktivister visat sig ha Qassam 2-raketer som kan nå israeliska städer.

Tidigare på tisdagen trängde israeliska soldater också fram på Västbanken, nära städerna Hebron och Ramallah. En palestinier dödades och tolv andra greps av israelerna, anklagade för att vara militanta aktivister.

De senaste markangreppen mot palestinska områden följde på flygattackerna, som Israel genomförde i Gazaremsan, överfall som kritiserades också av regeringen i Washington. Flygplanen stack ett fängelse och en polisstation i brand.

TT-AFP