Ex-professor vill klona människor

Forskare rasar: ”Han borde brännmärkas”

NYHETER

Den amerikanske fertilitetsspecialisten Panayiotis Zavos, 58, har långt gångna planer på att genomföra kloning av människor.

Redan om en månad kan de första försöken genomföras, uppger han.

Tio infertila par har redan valts ut till försöket, som ska genomföras på okänd ort utanför USA.

Foto: AP
omstridd forskare Nu ska Panayiotis Zavos klona människor. Han uppger att försöken kommer att inledas om en månad.

Annan kloningsforskning inriktar sig på så kallad terapeutisk kloning, då man använder sig av stamceller från mänskliga embryon till att skapa genetiska kopior.

Panayiotis Zavos ämnar gå ett steg längre - han vill skapa en fullt klonad människa.

Så här ska det gå till: Komplett DNA från mannen överförs i ett obefruktat ägg där moderns DNA tagits bort. Därefter återförs ägget till modern. Resultatet blir en exakt genetisk kopia av fadern.

Metoden användes på Dolly

Sådan här så kallad kärntransfer har gjorts med viss framgång på olika djur. Bland annat skapades det världsberömda fåret Dolly med hjälp av denna metod, men den har aldrig testats på människor.

- Vi kommer att börja med tio par – men vi kommer inte att stanna där, säger Panayiotis Zavos till den amerikanska tidningen Boston Globe. Han uppger att drygt 1 000 barnlösa par ansökt om att få delta i försöket.

Zavos har doktorerat inom djurmedicin och undervisade fram till februari förra året på universitetet i Kentucky. Han är övertygad om att han kommer att lyckas.

- Vi kommer att lyckas redan i år, säger han till Boston Globe.

Fick sparken från sjukhus

Zavos arbetade tidigare som forskare på Central Baptist Hospital i Lexington i Kentucky, men fick sparken 1994 sedan det avslöjats att han bedrivit kommersiell fertilitetsverksamhet i egen regi med sjukhusets utrustning.

Zavos driver numera ett DNA-analysföretag i Lexington. Han har dessutom en fertilitetsklinik tillsammans med sin hustru. Han uppger för tidningen Boston Globe att ett antal finansiärer stödjer kloningsprojektet med mångmiljonbelopp. Både han och investerarna räknar med att få tillbaka de pengar som satsats.

- Vi är fullt beslutna att lyckas, säger han.

Zavos är ingen ansedd forskare, men kloningsexperten Rudolph Jaenisch på Whitehead Institute i Cambridge utesluter inte att han har både kompetens och tekniska resurser att lyckas.

Kritiserad forskning

Planerna att klona människor har väckt massiv kritik från forskare runt om i världen. Kritikerna har inte bara etiska invändningar, utan pekar även på de medicinska riskerna: att klonade djur ofta lider av medfödda defekter, oförutsägbara kroniska sjukdomar samt – enligt de senaste forskningsrönen – ofta dör i förtid. Dessutom, hävdar kritikerna, krävs det många upprepade försök innan kloningen lyckas, något som medför stora risker för komplikationer för modern.

- Zavos borde stoppas, brännmärkas som en person som gör något som är absolut moraliskt fel, säger Rudolph Jaenisch till Boston Globe.

Bland Zavos internationella samarbetspartners finns bland annat den kontroversielle italienske fertilitetsläkaren Severino Antinori, som väckte stor uppmärksamhet när han för något år sedan hjälpte en 62-årig kvinna att bli gravid.

Läs mer om kloning

Fredrik Rundkvist