Sammandrabbning kring åldersgränser i TV4:s debattsoffa

Foto: Lasse Allard
Stående: Jenny Bengtsson, Gabrielle Holst, Gustav Fridolin. Sittande: Christofer Fjellner och Niklas Håkansson.
NYHETER

Genomslaget är stort för Ungt vals fråga 9, att vi får lika åldersgränser på krogen för killar och tjejer.

I TV 4:s debattsoffa drabbade motståndare och försvarare av åldersgränserna samman i en hetsig debatt.

Resultatet: ställningarna är låsta.

I måndags avslöjade Aftonbladet att en riksdagsmajoritet är för att förbjuda olika åldersgränser för killar och tjejer på krogen. TV 4:s debattprogram Diskus hakade på och hela tisdagens program ägnades åt frågan.

Jenny Bengtsson, 18, en av gästerna, tycker att det är bra att killarna ofta får vänta med att komma in på krogen tills de fyllt 20 år, medan tjejerna bara behöver vara 18.

- Om jag vill träffa nya människor går jag till ett ställe där jag får ett större utbyte av att snacka med killarna. 18-åriga killar är inte på samma nivå som 18-åriga tjejer. Många blir alldeles för fulla och bråkiga, sa Jenny i debatten.

Viktig jämlikhetsfråga

Niklas Håkansson, 19, själv drabbad av krogarnas åldersgränser i Umeå, tycker att frågan måste ses i ett större sammanhang än så.

- Det här är en viktig jämlikhetsfråga, killar och tjejer ska ha samma rättigheter. Att gå till det populära stället i stan är en rättighet, det här är solklart diskriminering, sa Niklas.

Gabrielle Holst är restaurangchef för Club Privé i Malmö, där åldersgränsen är 18 för tjejer och 20 för killar. Hon var inbjuden till studion för att förklara varför.

- 18-åriga killar är inte så pass mogna att det klarar av att umgås på ett civiliserat sätt i de här sammanhangen. Vi hade 18-årsgräns för killar tidigare och kom undan med blotta förskräckelsen, det kostade för mycket med trasiga toalettstolar och spruckna speglar, sa Gabrielle Holst.

"Ge oss killar chansen"

Niklas Håkansson har förståelse för att krogar måste gå med vinst och att skadegörelse kostar pengar, men menar att det måste vägas mot jämlikhetsprincipen.

- Det här är så pass viktigt att ekonomin hamnar i bakgrunden.

- Samhället förväntar sig att killar ska vara två år efter i mognaden, det ingår i könsrollerna, då är det inte konstigt att vi blir det också. På lång sikt kommer killarna att axla ansvaret om vi får chansen, sa Niklas.

Med i debatten var också Grön ungdoms språkrör Gustav Fridolin och Christofer Fjellner, andre vice förbundsordförande i muf.

- Här döms människor i klump i stället för en och en som vi annars brukar göra i samhället, sa Gustav Fridolin.

Lag fungerar inte

Christofer Fjellner tycker att krogägarna själva ska få bestämma vem de vill ha som gäster. Han pekar på att den lagstiftning som finns i dag mot etnisk diskriminering på krogen fungerar illa, och tror inte att en ny lag om lika åldersgränser skulle fungera bättre.

Den heta debatten fortsatte efter att tv-kamerorna släkts.

- Det här problemet löser vi alla när vi går ut nästa fredag, då skiter vi i att gå på de ställen som diskriminerar, säger Christofer Fjellner.

- Konsumentmakten fungerar bara till en viss grad, säger Gustav Fridolin.

Han vill se fler sanktionsmöjligheter mot krogar som diskriminerar gästerna.

Medan debatten fortgår får Niklas Håkansson och andra killar i hans ålder finna sig i ett rejält begränsat nattlivsutbud.

- I Umeå finns det inte så många alternativ, det blir oerhört påtagligt med de olika åldersgränserna. Ofta försöker jag inte ens komma in, det är inte lönt, säger Niklas.

Tobias Brandel