Sanna, 23, bor i en husvagn

"De äldre har ockuperat de bostäder som finns"

Foto: Lotte Fernvall
Sanna pluggar i den kommun som är sämst för unga vad gäller bostäder. Hennes enda möjlighet till bostad är att bo i en husvagn.
NYHETER

UPPSALA

I bostadsbristens Sverige tvingas unga bo i husvagn.

Sanna Sandström, 23, vet hur det känns att leva utan vatten och toalett inomhus.

-Det värsta är att behöva bära disken till och från köksboden hela tiden, säger Sanna.

Hon bor i landets värsta bostadskommun för unga: Uppsala.

Aftonbladet kan i dag avslöja att det råder bostadsbrist i 106 svenska kommuner, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät för år 2001.

Och värst är situationen i Uppsala. Det visar Aftonbladets rankning av bristkommunerna.

- Unga råkar alltid mest illa ut när det är bostadsbrist. De äldre har ockuperat de bostäder som finns, konstaterar Leif Colleen på Boverket.

På Fyrishovs camping bor Sanna Sandström och hennes kille Tim Hjelm i en husvagn på tolv kvadratmeter.

Hösten 2001 började de studera på Uppsala universitet. Först bodde de i ett fritidshus i Västerås. Men 4,5 timmes resor med cykel och buss varje dag blev för jobbigt. I oktober hittade de husvagnen. Hyran för vagnen och campingavgiften går på 5 000 kronor i månaden.

Toaletten är trasig

Nu lever de sitt liv i vagnens dubbelsäng. Det är i den de sover, studerar, äter och placerar kompisar på besök. Övriga soffor och sängar är fulla med böcker och kläder.

- Det blir fort stökigt. Sen ser det ut som om man inte städat på fler år, säger Sanna.

Ibland måste hon gå femtio meter bort till toaletten i nattdräkt.

- Det är inte så jättemysigt. Varken toaletten eller vattnet fungerar i husvagnen, berättar Sanna.

I de 106 kommunerna med ungdomsbostadsbrist bor två tredjedelar av alla unga i åldern 18 till 24 år. Närmare bestämt 467 609 ungdomar. Bara i 20 av bristkommunerna finns det särskilda ungdomsbostäder, men inte fler än 2 057 stycken.

Många kommuner är tveksamma till ungdomsbostäder. De vill att alla åldrar ska kunna bo i alla områden, men inser inte att ungdomsbostäder kan bidra till just det om de byggs i villaområden, konstaterar Ulrika Hägred på Boverket.

Lågt intresse för att bygga nytt

Tidigare fanns ett särskilt statligt investeringsbidrag för bostadsbolag som byggde ungdomsbostäder. Det är borttaget.

Däremot finns investeringsbidrag för studentlägenheter. Men eftersom bidraget som byggbolagen sedan 2001 får för att bygga hyreslägenheter är mycket högre har intresset för att bygga studentlägenheter minskat kraftigt, konstaterar Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.

- Det högre investeringsbidraget för hyresrätter måste omedelbart utvidgas till att även omfatta studentbostäder, kräver SFS vice ordförande Anna Lasses.

Har köat i ett år

SFS bostadsrapport för 2002 visar att studentbostadskrisen är störst i Uppsala med tre års kö för lägenheter och ett års kö för studentrum. Bara 25 nya studentbostäder byggs under 2002.

Näst värst är det i Stockholm, där det är 20 månaders kö för lägenheter och 18 månader för studentrum. Där blir 894 nya studentlägenheter färdiga i år.

- Vi har stått i kö snart ett år. Men jag tvivlar på att vi får en riktig lägenhet, säger Sanna Sandström och bär disken i en plastbalja till köksboden där ett anslag förbjuder campinggästerna att tömma latrinen i vasken.

Vad vill ni göra för att minska bostadsbristen för unga?

Joachim Kerpner