Amman vann i stora backen också

”Den flygande Harry Potter”: Jag kan inte tro att det är sant

NYHETER

SALT LAKE CITY

När han vann i lilla backen var det en skräll.

På onsdagen slog schweizaren Simon Ammann - kallad den flygande Harry Potter - till igen och tog en historisk dubbel när han också vann i stora backen i OS.

- Jag kan inte tro att det är sant. Jag var så nervös, ändå är jag mästare igen, sade en förbluffad Ammann.

Foto: AP
Simon Amman - dubbelvinnare.

Den schweiziske sensationen, som aldrig har vunnit en världscuptävling i backhoppning, är bara den andre hopparen i historien som vunnit bägge individuella tävlingarna i samma OS. Flygande finländaren Matti Nykänen gjorde samma sak i Calgary 1988. Schweizaren, som ser ut som en kopia av Harry Potter, vann en dramatisk tävling och spräckte ytterligare en gång favorittippade tysken Sven Hannawalds gulddrömmar.

Ammann och Hannawald var helt lika efter den första omgången. I den andra omgången förbättrade den 20-årige Ammann sina 132,5 meter från första omgången med en halv meter och fick totalpoängen 281,4.

- Det kändes att mitt andra hopp var riktigt, riktigt bra. När jag lämnade stupkanten kändes det som jag skulle kunna flyga hur långt som helst, sade han.

Efter Ammanns kanonhopp blev pressen på Hannawald, som hoppade sist i andra omgången, för stark. Han nådde inte schweizarens längd, och ramlade dessutom efter sitt nedslag. Därmed missade tysken medalj och slutade fyra.

Polacken Adam Malysz, regerande världscupmästare, var drygt elva poäng efter och tog silver och finländaren Matti Hautamäki tog brons.

Resultaten

TT:s utsände