De tror att bin Ladin är begravd här

NYHETER

Tusentals anhängare till Usama bin Ladin från hela Afghanistan har vallfärdat till Tora Bora-grottorna de senaste dagarna.

De är övertygade om att terroristledaren är begraven där.

Foto: ABDUL SAMI PARACHA
Tusentals är människorna som samlas vid Tora Bora-grottorna. De tror att Usama bin Ladin dödades här.

Enligt lokalbefolkningen ska bin Ladin ha dött i sviterna efter skador från amerikanska bombningar i slutet av förra året.

Han ska ha begravts den 19 december i fjol av en av sina närmaste män, en löjtnant Adil från Jemen, som senare även han ska ha dödats i bombanfallen

Journalisten Abdullah Sami Paracha på den pakistanska tidningen Dawn har precis återvänt från en fyra dagars resa till det ogästvänliga ingenmanslandet mellan Afghanistan och Pakistan.

Vallfärdar till platsen

- Al Qaida-anhängare från hela Afghanistan har vallfärdat hit sedan de hört rykten om att deras ledare ska ha begravts här. Det handlar om minst ett par tusen personer som kommit för att visa respekt, säger han.

Enligt den pakistanske journalisten är lokalbefolkningen helt övertygad om att bin Ladins kropp finns kvar i Tora Bora.

- Invånarna planerar att bygga ett monument för att hedra bin Ladin och andra al Qaida-ledare, säger Paracha.

Uppgifterna om graven ska även ha nått Pakistans myndigheter, men området styrs i dag av tung beväpnade klanledare och det bedöms vara för farligt att skicka in patruller för att undersöka dem.

Allt talar för att bin Ladin är död

Usama bin Ladin har dött och återuppstått var och varannan dag de senaste månaderna och det är omöjligt att värdera dessa nya uppgifter.

Något som kan tala för att de stämmer är att Pakistans president Musharraf sagt att han är säker på att terrorledaren dött.

Och den amerikanska militärledningen bedömer att de al Qaida-ledare som överlevt de massiva bombningarna av Tora Bora och som stannat kvar har frusit ihjäl i den stränga kyla som just nu råder i bergen.

De senaste veckorna har temperaturen sjunkit till 25 minusgrader.

Oisín Cantwell