Antikviteter för miljoner

35 000 väntas besöka Antikmässan

NYHETER

Antikviteter är hetare än någonsin.

Svenskarna har lärt sig att gammalt och nött kan vara värdefullt. Och har börjat se på sina möbler och ting med nya ögon.

Det är ingen tillfällighet att Antikmässan lockar omkring 35 000 besökare.

Foto: ULF HÖJER
grepp om dyrgripen Antikmässans dyraste föremål, en 400 år gammal tavla målad av den flamländske konstnären Jan Breughel den äldre. Pris: 25 miljoner kronor. Intendent Peder Isacson har köpt in den av en amerikansk privatsamlare.

Inte heller är det en tillfällighet att SVT:s program Antikrundan varje vecka får närmare två miljoner svenskar att bänka sig framför tv:n för att se Svenssons förvånas, förstummas och häpna över sina gamla föremåls okända värden.

"I dag ska det vara en mix"

- Antikviteter har aldrig varit så populärt som nu. Det handlar nog dels om en fascination för värdet, dels om historieintresset. I dag ska det vara en mix av gammalt, nytt, begagnat och antikt, säger Bo Knutsson, ordförande i Sveriges konst- och antikhandlareförening.

I dag öppnar årets upplaga av Antikmässan, som arrangerats på Stockholmsmässan i 25 år.

Mattor, tavlor, lampor, prydnadssaker, möbler, allt upptänkligt finns hos de 252 utställarna som vallfärdat till Älvsjö från hela landet.

Här är allt till salu

Allt är till salu. Är du sanslöst rik kan du slå till på mässans dyraste föremål, en tavla målad av den flamländske konstnären Jan Breughel den äldre för 25 miljoner kronor.

Men du kan också hitta en funktionell plåttratt för 25 kronor.

Aftonbladet letade upp åtta föremål av varierande ålder och värde. Tror du att du redan vet? Tänk om.