Nadina, 5, hotas av blixtutvisning

– du kan hjälpa henne

NYHETER

SÄVSJÖ

Tiden i Sverige håller på att rinna ut för synskadade Nadina, 5. Hon hotas nu av blixtutvisning. I går fick familjen besök av Migrationsverkets handläggare. Ärende: att snarast ordna med flygbiljetter till Bosnien.

Synskadade Nadina, 5, hotas av avvisning till Bosnien.

Migrationsverkets regionkontor i Jönköping har ansvar för de praktiska detaljerna kring den lilla bosniska familjen Imamovics avvisning. Efter Utlänningsnämndens beslut, att Nadinas svåra ögonsjukdom inte är skäl nog att låta henne stanna i Sverige, har allt plötsligt blivit bråttom. Utvisningen ska verkställas så fort som möjligt.

Känner stor förtvivlan

- Nadina, hennes mamma och storasyster mår väldigt dåligt just nu, säger Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson som fanns med när det så kallade återvändandesamtalet genomfördes i går.

- Familjen känner stor förtvivlan över att inte ens hinna göra inbokade sjukhusbesök. Nadina skulle ju behandlas på syncentralen i Jönköping den 15 mars.

Över 3 700 människor i Sävsjö har skrivit under protestlistor till Utlänningsnämnden. Men hittills har kampen för den femåriga flickan varit förgäves.

- Att låta en brådstörtad avresa ske redan nu på lördag vore högst omänskligt, säger Stefan Gustafsson.

Samtal om en vecka

Efter resonemang med Migrationsverkets personal beslutades i går eftermiddag att ett nytt avvisningssamtal ska äga rum om en vecka. Därefter ska alla arrangemang vara klara för familjens återresa till den hårt krigsdrabbade byn Gorazde i Bosnien.

- Där väntar ett närmast hopplöst liv för lilla Nadina som är i så stort behov av specialistvård, säger familjen Imamovics ombud, advokat Tryggve Emstedt.

- Det är direkt osmakligt att skynda på avvisningen bara för att fallet fått uppmärksamhet i media.

Advokat Emstedt har lämnat en ny ansökan om uppehållstillstånd och åberopat de starka humanitära skälen.

- Nu är det upp till Utlänningsnämnden att visa vilket värde man tillmäter exempelvis FN:s barnkonvention.

Ebba von Essen