Brittisk press: USA förbereder kupp mot Iraks president

NYHETER

LONDON

Pentagon och det amerikanska spionorganet CIA förbereder ett angrepp på Irak för att störta president Saddam Hussein i år, uppgav brittiska dagstidningen Guardian på torsdagen.

En officer sade till tidningen på onsdagen att ett anfall inte är omedelbart förestående men att det är "en fråga om månader".

- Ett utkast till ett slag mot Irak har utvecklats ur en beredskapsplan som försvarsstaben arbetat fram, skrev tidningen.

President George Bush sade själv på torsdagen att han håller alla dörrar öppna. Han gjorde uttalandet samtidigt som USA:s regering överväger hur Saddam Hussein skulle kunna störtas.

- Jag förbehåller mig alla mina möjligheter. Saddam behöver förstå att jag är allvarlig när det gäller att försvara mitt land, sade Bush.

Det värsta som kan hända

Han gjorde uttalandet vid en gemensam presskonferens med Pakistans president Pervez Musharraf. USA-presidenten utpekade nyligen Irak som en av tre medlemmar i "ondskans axelmakter". De andra två skulle vara Iran och Nordkorea, ett uttalandet som väckte skarp internationell kritik. De tre länderna har också ilsket tillbakavisat Bushs yttrande, som han fällde vid sitt första tal om läget i landet, State of the Union, för två veckor sedan.

- Jag tror att det värsta som kan hända i världen vore att terroristorganisationer slöt upp med länder som har en ond historia och länder som tillverkar massförstörelsevapen, sade Bush vid torsdagens presskonferens.

Enligt Guardian skulle ett anfall mot Irak förmodligen kräva 200 000 soldater, vilka skulle starta sitt överfall från Kuwait. Styrkan skulle kunna göras något mindre om anfallet förbereddes av operationer under täckmantel och med specialtrupper.

Misslyckande

George Bush kriskabinett var i januari enigt om att politiken hittills misslyckats och att aktiva åtgärder bör vidtas för att störta den irakiska presidenten, uppgav Guardian som inte nämnde någon källa för den uppgiften.

En plan på ett öppet och ett parallellt förtäckt krig ska ha lagts fram av CIA inför Bush häromdagen. Angreppet skulle utlösas av ett bråk om vapeninspektioner inom tre månader.

Britternas premiärminister Tony Blair "har gjort klart från början" att kampanjen mot terror bör ha två faser: "först koncentration på Afghanistan och sedan övervägande av olika aspekter av internationell terror", sade en tjänsteman i brittiska utrikesdepartementet i Guardian.

- I det sammanhanget ska vi studera frågor som massförstörelsevapen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM